Voorspanning in de mal Aannemingsbedrijf v.o.f Noord

Hendriks precon ontwierp en maakte voor Aannemersbedrijf v.o.f. Noord in Nieuwegein een 37m lange en 3,5 m brede mal voor prefab voorgespannen breedplaatvloeren. Bijzonder is dat de voorspanning is opgenomen in de mal. De bouwer kreeg hiermee productie- en planningsvrijheid zonder op de tijdelijke locatie dure investeringen te moeten realiseren in de vloer.

Aannemersbedrijf v.o.f. Noord in Nieuwegein ontwikkelt en bouwt prefab appartementengebouwen. De onderneming geeft momenteel zijn visitekaartje af met spraakmakende herontwikkeling van de wijk Rijnhuizen in Nieuwegein. Hier realiseert v.o.f. Noord woongebouwen als De Ontdekking, Terraza en Fultonpark. De productie van voorgespannen breedplaatvloeren vindt tijdelijk plaats op een nog te ontwikkelen stuk grond in Nieuwegein. Het plan is te verhuizen naar een andere locatie op het moment dat er een vergunning voor woningbouw is afgegeven. Directeur Ronald Berger van v.o.f. Noord zegt: “We zijn de voorgespannen vloerplaten zelf gaan maken, omdat de leveringstijden van onze toeleverancier opliepen en wij ook door moeten.”

Tijdelijk

Berger kocht voorspancylinders (bij de firma Goes Bouwtechniek in Heteren). Voor de mal werd een beroep gedaan op Hendriks precon. Beton kan erg goed tegen druk, maar slecht tegen trek. Wapening van staaldraden moet dat ondervangen. Deze wordt onder trekkracht in het beton geplaatst. Commercieel directeur Jan van Alfen van Hendriks precon: “Wij hebben in de mal een voorziening getroffen zodat de randen de voorspanning opnemen. Dat is best wel bijzonder. Een veelgebruikt alternatief zouden druklichamen in de productievloer zijn. Maar dat vergt dure voorzieningen in de grond en dat was vanwege de tijdelijkheid van de huidige bedrijfslocatie niet gewenst.” Hendriks heeft in de loop der jaren vele honderden meters plaatbanen geleverd. Daarbij voldoen de mallen aan de cruciale eis, dat de bekistingvloer 100% vlak moet zijn voor hoge kwaliteit wanden of vloeren. De vlakheidseis CUR 100 B2 is voor de Hendriks banen geen enkel probleem.

Verhuizen

Directeur Ronald Berger van Aannemersbedrijf v.o.f. Noord is erg tevreden over de door Hendriks precon geboden oplossing. “We hebben nu circa 80% bezetting en de eigen productie helpt ons de afgesproken opleveringsdata zonder uitloop te halen. We hebben de komende jaren nog veel appartementen in de koker zitten, dus we kunnen voorlopig voort.” De nu op de tijdelijke locatie geplaatste mallen zullen op termijn meeverhuizen naar de geplande nieuwe plek van v.o.f. Noord. Berger: “We zoeken nog een geschikte locatie.” Van Alfen: “Als die plaats is gevonden zullen we de nu 37 m lange en 3,5 m brede mallen verplaatsen en eenmaal op hun vaste plek verlengen naar 60 m.”

Terug naar overzicht