Verstelbare bekisting voor snelle en flexibele windmolenfunderingVoor diameters van 15 – 23 meter

Nederland is vol van de energietransitie. Sla een krant open of lees een nieuwssite en je kunt er niet om heen: wij zetten met z’n allen in op duurzamere vormen van energie. Eén van de resultaten is de steeds verdere uitbouw van het aantal windmolens. Hendriks precon levert hiervoor diverse bekistingsoplossingen. Dura Vermeer Infra landelijke Projecten profiteert van de flexibiliteit hiervan.

Windmolens. In alle delen van het land schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Snelheid en flexibiliteit zijn bij de realisatie van groot belang. Dat weet Jan Wesdijk van Dura Vermeer Materieel als geen ander. “Ons bedrijf heeft een groot aantal projecten aangenomen. Hoe sneller de molen staat, hoe eerder deze zich terugverdient. Flexibiliteit speelt met name een rol voor de fundering. Niet alle windmolens zijn immers hetzelfde en daarmee worden ook weer steeds andere eisen aan de fundering gesteld. Het is de kunst om een bekisting te gebruiken waarmee keer op keer weer een passende fundering kan worden gemaakt.”

Dat de windmolenmarkt interessant is, besefte Hendriks precon al in een vroeg stadium. Het bedrijf investeerde daarom in de opbouw van expertise en ervaring in bekistingstechniek voor windmolens. Die kennis blijkt nu voor aannemers van grote waarde. “In samenwerking met Hendriks precon is een stalen bekisting voor windmolenfunderingen ontwikkeld, waarvan de diameter per windmolen kan worden gevarieerd. Met de bekisting kunnen funderingen met een diameter van circa 15 – 23 meter worden samengesteld. De diameter kan daarbij in stappen van een halve meter worden gevarieerd. Zo kan dezelfde bekisting voor meerdere windmolenprojecten worden ingezet. Ook de hoogte van de bekisting is variabel in te stellen van circa 1,80 m tot 2,70m.”

Losse delen

De stalen windmolenbekisting is opgebouwd uit losse panelen van 6 m lang. “De losse panelen kunnen eenvoudig worden samengebouwd. Door meer of minder panelen in te zetten en aan te vullen met passtukken van 1 of 3 meter, kan de diameter van de bekisting eenvoudig worden vergroot of verkleind. En met een variabele diameter van 15 tot 23 meter, kan de kist voor een groot aantal projecten worden ingezet.” De ronde bekisting is voorzien van spoelluiken en is centerloos uitgevoerd; stelschoren zijn daarbij niet nodig. Uit oogpunt van duurzaamheid heeft de bekisting een huidplaat van 6 mm dik.

Verder levert Hendriks precon ook de vaste of verstelbare ronde opstortbekistingen met een diameter die in stappen van 10 cm kan worden ingesteld tussen 5 en 9 m. Ook tekende Hendriks precon voor de parkeer-/ transportframes, bordessen voor het veilig bereiken van de binnenzijde van de ankerkooi alsook de isolatie aan de buitenzijde van de bekisting en de magneetsteunen voor het creëren van de vellingkant.

Wanneer gevraagd wordt naar de samenwerking met Hendriks precon reageert Jan enthousiast. “Die samenwerking is in één woord top. Voor een project in Moerdijk waar zeven funderingen moeten worden gestort, hebben we twee bekistingen gekocht. Ze functioneren fantastisch en garanderen een uitstekend eindresultaat. Binnen enkele uren hebben we de kist klaar staan voor de stort. De werkwijze is daarbij heel gestructureerd: na het storten van de werkvloer wordt de wapening gezet en de bekisting aangebracht. Vervolgens kan het beton worden gestort. Een loopbordes en leuningen en ladders op de rand van de kist dienen daarbij als veiligheidsvoorziening. En door de slimme verstelmogelijkheid, kunnen we Nederland nog sneller wat groener maken.”

Terug naar overzicht