Surinaamse betonspecialist kiest voor Hendriks preconNieuwe heipaalmal stoomt bedrijf klaar voor de toekomst

Regeren is vooruitzien. Dat geldt niet alleen voor de politiek maar ook voor het bedrijfsleven. Tijdig investeren in nieuw materiaal betekent immers dat vooruit wordt gelopen op te verwachten ontwikkelingen. Dat deed ook VABI in Paramaribo dat recent investeerde in een nieuwe heipaalmal van Hendriks precon.

N.V. VABI – betonspecialist

N.V. Van Alen’s Beton Industrie, kortweg VABI, is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen van betonproducten van de hoogste kwaliteit. Hiertoe behoren naast het ruime assortiment aan betonproducten, ook voorgespannen betonnen heipalen. Voor de productie hiervan worden stalen mallen gebruikt. Armand van Alen vertelt over de inzet van de mallen: “Tot nu toe produceren we alleen heipalen van 400 x 400 mm. Hiervoor maken we gebruik van een stalen mal die we, net als een duikersmal, al eerder aanschaften van Hendriks precon. We hebben het bedrijf leren kennen via een relatie. Die wees ons erop dat Hendriks precon de grootste mallenproducent van Europa is. De eerste mal die we bij ze bestelden beviel ons uitstekend en de keuze voor een leverancier van een nieuwe mal was dan ook snel gemaakt.”

Klaar voor de toekomst

Het gebruik van heipalen wordt in Suriname vooral toegepast bij de bouw van grote gebouwen, bruggen en andere grote werken. Hierbij kan veelal worden volstaan met heipalen van 400 x 400 mm. De nieuwe mal is echter nodig omdat VABI klaar wil zijn voor de toekomst.

“Wij verwachten dat er de komende jaren veel werk komt in de offshore- en gas- en oliebusiness”, aldus Armand van Alen. “Daarvoor is een groter formaat voorgespannen heipaal nodig. Door de eerdere positieve ervaringen hebben we ons dan ook weer tot Hendriks precon gewend voor een mal voor heipalen van 450 x 450 mm. De nieuwe mal stelt ons in staat in te spelen op de verwachte toekomstige vraag. Omdat de mal voorzien is van inlegstukken kunnen we hiermee ook heipalen van 400 x 400 mm produceren. Net als de eerdere heipaalmal bestaat deze mal ook uit 5 bakken met een totale lengte van 50 meter, waarmee we voorgespannen heipalen kunnen produceren. Zo kunnen we tegelijk twee palen van 25 m lengte produceren. Dat zorgt voor een optimale bezetting.”

Alles is één hand

Het beton voor de heipalen wordt aangeleverd door Subema dat samen met VABI tot de VABAM Holding behoort. Hierdoor kan alles uit één hand worden geleverd. “Voor de productie van de heipalen wordt de gewenste betonkwaliteit in de mallen gestort”, licht Armand van Alen toe. “De palen worden voorgespannen en het ontkisten gaat volledig geautomatiseerd.” Als we vragen naar de samenwerking met Hendriks precon, antwoordt hij enthousiast: “De samenwerking is zeer plezierig. En wat belangrijk is: de service is van begin tot eind uitstekend en eventuele vragen worden altijd snel behandeld.”

Terug naar overzicht