Slimme bekistingstechniek van Hendriks precon voor drijvende villa’sBetonconstructie uit één stuk houdt de voeten droog
Als land dat voor 60% onder de waterspiegel ligt, is Nederland onlosmakelijk met water verbonden. Sterker nog, het water is al tientallen jaren een geliefde basis om op te wonen. Daar speelt het ontwikkelend bouwbedrijf Zederik bouw / Damsteegt Waterwerken op in door zich te specialiseren in drijvend bouwen op locatie. Voor deze drijvende waterwoningen ontwikkelde Hendriks precon op verzoek van Zederik bouw een speciale bekisting.
Wonen op het water
Wonen op het water is iedere dag een feest. Comfort, ruimte en waterbeleving gaan daarbij moeiteloos samen in de 27 luxe, drijvende villa’s die momenteel in Lent nabij Nijmegen worden gerealiseerd. De onder architectuur ontworpen drijvende woningen zijn aangemeerd aan gezamenlijke entreesteigers met veel open ruimte daartussen om vanuit alle woningen een breed uitzicht over de Lentse Plas te garanderen.
Het bouwsysteem van Zederik bouw is slim en duurzaam. Een hoge isolatiewaarde wordt gecombineerd met een energieverbruik dat veel lager is dan de huidige normen. Zonnepanelen en een innovatieve warmtepomp zijn standaard. Desgewenst kunnen de woningen worden voorzien van een warmtewisselaar die energie haalt uit het water waar de woning in drijft. Zo kan het tapwater milieuvriendelijk en kosteloos worden verwarmd.
Drijvende villa’s
De drijvende villa’s aan de Lentse Plas worden gebouwd door Zederik bouw. De woningen hebben een woonoppervlakte van zo’n 160 – 180 m2 en zijn voorzien van inpandige berging en een beschut terras. De slaapverdieping in het souterrain heeft 4 slaapkamers en een ruime badkamer. We spreken Arnaud de Bruin van Zederik Bouw over de uitvoering van de villa’s. “Voorheen zijn de drijfbakken voor diverse projecten gemaakt van composiet maar voor dit project is specifiek gekozen voor beton. Hendriks precon had daar in het verleden al eens offerte voor gedaan en die kwam nu goed van pas.”
Hij vervolgt: “Vaak werken we bij dit soort projecten met prefab elementen die op locatie worden aangeleverd en verwerkt. Maar in dit geval worden de villa’s bij een recreatieplas gebouwd en is er niet de mogelijkheid om de bakken prefab aan te laten leveren. Daarom storten we de drijfbakken op locatie en hijsen we ze vervolgens het water in.”
Uitvoering uit één stuk
Voor het storten van de drijfbakken leverde Hendriks precon een stalen bekisting die is opgebouwd uit 9 elementen. “Hiermee stellen we de bekisting op een betonnen vloer op de wal samen. Met de bekisting worden de wanden en de vloer van de drijfbak centerloos in één keer gestort. De buitenkisten worden daarbij voorzien van schoren, de binnenkisten worden gesteund door dwars- en langsbalken die aan de binnenzijde over de breedte respectievelijk lengte van de drijfbak lopen. In drie dagen bouwen we de kist op, brengen we de wapening aan en storten we de kist vol. Omdat alles in één stort wordt uitgevoerd, zijn er geen aansluitende delen of stortnaden en is er dus ook geen kans op lekkage.”
De wanden van het betonnen drijfbak hebben een hoogte van ca. 1,90 meter. “Als we de bak in het water laten zakken, houden we zo’n 50 cm boven water. Daarop gaan we met houtskeletbouw verder. In de drijfbak zelf, dus onder de waterspiegel, worden de slaapvertrekken en badkamer gerealiseerd.”