Slimme bekisting voor windmolenfundering

Onderweg naar kantoor of huis – dagelijks worden ze gepasseerd: windmolens. De molens worden een steeds gewoner onderdeel van ons ‘straatbeeld’. En het einde is nog niet in zicht. Voor de fundering van de molens ontwikkelde Hendriks precon een slimme, aanpasbare funderingsbekisting die zich in korte tijd laat terugverdienen.
Het Belgische West Construct profiteert hier inmiddels van.

Aantrekkelijk investeren

Zoals het er nu naar uitziet, zullen de komende jaren nog zo’n 100 windmolenparken worden gerealiseerd, in omvang variërend van enkele molens tot tientallen. Een interessante markt voor aannemers die hier bijvoorbeeld de fundering voor de windmolens realiseren. Maar niet iedere windmolen of windmolenpark is hetzelfde en dus rijst de vraag: “Hoe maak je het investeren in een bekisting aantrekkelijk als de diameter van de fundering steeds wisselt?

Hendriks precon ontwikkelde hiervoor een speciale oplossing: een ronde bekisting waarvan de diameter kan worden gevarieerd van 15 tot 21 meter. Zo kan dezelfde bekisting voor meerdere windmolenprojecten worden ingezet. Niet onbelangrijk: voor de wereld van windturbines, waar op grote hoogte wordt gewerkt, is ook gelijk gedacht aan veiligheid. Hiertoe voorziet de bekisting standaard in de mogelijkheid om er een valbeveiliging te plaatsen.

Slimme knik

Het slimme zit ‘m in de delen waaruit de bekisting is opgebouwd. Deze 6 meter lange delen hebben om de 2 meter een knikpunt. Een grotere diameter wordt dan eenvoudig bereikt door een of meer extra passtukken in te zetten. Door die slimme eenvoud is de bekisting bovendien in zeer korte tijd te stellen. De gefacetteerd ronde fundering die zo ontstaat, leent zich niet alleen voor nieuwbouw. Ook bij de vervanging van windmolens door exemplaren met hogere rendementen, moet de fundering veelal worden aangepast. Voor die gevallen biedt de aanpasbare bekisting eveneens uitkomst.

Terug naar overzicht