Scharnierende mal voor betonnen poten buitenbanken Meer aandacht voor inrichting buitenruimte

Als het om beton gaat, gaan de gedachten al snel uit naar de ruwbouw van gebouwen en de realisatie van infrastructurele projecten. Maar ook bij de inrichting van de buitenruimte speelt beton een belangrijke rol. Een goed voorbeeld daarvan zijn de buitenbanken die VelopA levert. Bij de productie van de betonnen poten wordt dankbaar gebruik gemaakt van een mal die door Hendriks precon werd geleverd.

VelopA ontwikkelt, ontwerpt en produceert een grote variëteit aan fietsparkeeroplossingen, straatmeubilair en sport- en spelvoorzieningen voor de openbare ruimte. Het programma straatmeubilair omvat onder andere buitenbanken, picknicktafels en zandbakelementen.  Beton speelt daarbij als duurzaam en gebruiksbestendig materiaal een belangrijke rol in een aantal productlijnen. Zo zijn de buitenbankseries BN en Siësta gebaseerd op betonnen basiselementen die zijn afgewerkt met houten, stalen of bamboe planken of thermisch verzinkt en gecoat staal.

Samenspel van factoren

“De poten worden gemaakt van zelfverdichtend beton zodat het eindresultaat een strak betonbeeld heeft. Voor de productie van de poten worden stalen mallen ingezet”, aldus Arjan Oudshoorn van VelopA. “De mallen zijn het resultaat van een driehoeksoverleg tussen VelopA, Hendriks precon en de externe partner die de betonpoten voor ons produceert.” Over de keuze voor de mallen van Hendriks precon vult hij aan: “De keuze voor een leverancier is een samenspel van verschillende factoren: voor ons zijn de kwaliteit en de borging daarvan bepalend. Maar uiteraard hebben ook de vertrouwensrelaties en de prijs meegespeeld bij de keuze.”

Scharnierende maluitvoering

De mallen die voor de productie van de betonnen bankpoten worden gebruikt, zijn rechthoekig van vorm en kennen vier posities. Met de mal kunnen gelijktijdig vier poten worden geproduceerd: twee aan de linkerzijde en twee aan de rechterzijde. Elke mal is aan de voorzijde én beide zijkanten scharnierend uitgevoerd.

In totaal gaat het om acht mallen, waarmee dagelijks 32 poten worden gemaakt. Door het zelfverdichtend beton is een wat langere uithardingstijd nodig maar het resultaat is wel een fraai stukje schoonbeton. Na het storten en uitharden van het beton, wordt de mal met de scharnieren aan boven- en zijkant opengeklapt. Arjan Oudshoorn: “Voor een zo strak mogelijke uitvoering van de poten beschikken ze niet over een hijsvoorziening. De poten worden daarom met een zuignapsysteem onder vacuüm uit de mal gehaald en gekeerd.”

Terug naar overzicht