Schaaldelen voor pijlers BlankenburgverbindingMaximale veiligheid gegarandeerd

Veiligheid staat hoog in het vaandel bij alle sectoren van de bouw en bij infrastructurele werken in het bijzonder. Die aandacht voor veiligheid moet vaak worden gecombineerd met oog voor flexibiliteit en snelheid. Een goed voorbeeld daarvan vinden we in de schaaldelen die Hendriks precon voor de bouw van de pijlers van knooppunt Rozenburg, een onderdeel van de Blankenburgverbinding, ontwikkelde. Standaard onderscheiden deze zich op het gebied van veiligheid door verscheidene veiligheidsvoorzieningen.

Blankenburgverbinding

In opdracht van Rijkswaterstaat legt bouwconsortium BAAK de Blankenburgverbinding aan. Als onderdeel van de hoofdinfrastructuur van Rotterdam zorgt de Blankenburgverbinding voor een robuust netwerk en een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse havens en Rotterdamse regio. Deze nieuwe snelweg (A24) met 2×3 rijstroken verbindt de A20 bij Vlaardingen (noordoever) met de A15 bij Rozenburg (zuidoever). De Blankenburgverbinding krijgt een landtunnel, een afzinktunnel onder het Scheur (Nieuwe Waterweg), een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15 (knooppunt Rozenburg). De A20 wordt tot aan het Kethelplein verbreed. De nieuwe rijksweg wordt in 2024 opengesteld.

Gevarieerde pijlerhoogte

Als onderdeel van de verbinding worden bij knooppunt Rozenburg verschillende viaducten gerealiseerd. Voor deze kunstwerken zijn in totaal 31 in het werk gestorte pijlers nodig die in hoogte en lengte verschillen. De 2 meter dikke pijlers hebben een totale hoogte die varieert van 2,38 m tot maar liefst 15,64 meter; de lengte varieert van 7 tot 9 meter. Aan de zijkanten zijn de pijlers halfrond. Hierover vertelt Leonard Tonkens, projectcoördinator Kunstwerken Knoop A15: “Om de halfronde vorm te kunnen realiseren, werden in nauwe samenwerking met Hendriks precon meerdere schaaldelen met een straal van 1 meter ontwikkeld. Hiermee kunnen pijlers van verschillende hoogtes worden gestort.”

Aansluiting paneelbekisting

De schaaldelen hebben een hoogte van 2,20 m, 2,65 m, 2,90 m,  3,40 m en 4,60 m. “Hiermee zijn de halfronde zijkanten van pijlers van 2 tot maximaal 15,80 meter te realiseren. Belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling was een eenvoudige en naadloze aansluiting op de standaard paneelbekisting die we gebruiken”, aldus Leonard Tonkens. De koppeling zoals die in de paneelbekisting wordt toegepast, is dan ook één-op-één overgenomen in de aansluiting van de schaaldelen.

Veiligheid voorop

Omdat de pijlers in hoogte variëren van ruim 2 meter tot bijna 16 meter, zijn de verschillende schaaldelen uitgevoerd met tal van veiligheidsvoorzieningen. Leonard Tonkens: “De veiligheidssystematiek is daarbij ver doorgevoerd: werk- en stortbordessen met een breedte van 90 cm, afgeschermd door leuningen van 2 meter hoog zorgen voor een veilige werkomgeving. Toegang tot de bordessen wordt verkregen via (kooi)ladders met antislipsporten. Deze zijn zodanig op de schaaldelen geplaatst dat bij het koppelen er niet één lange ladder ontstaat maar dat bij ieder volgend bordes van zijde moet worden gewisseld. Zo wordt de valhoogte bij een eventuele val van de toegangsladder tot een minimum beperkt. De bordessen bevinden zich op enige afstand van de bovenrand van het schaaldeel; hiermee worden de werkzaamheden op een veilige en ideale werkhoogte uitgevoerd. Bovendien wordt hiermee het valgevaar in de bekisting verminderd. Verder is er alles aan gedaan om valgevaar van losse onderdelen te voorkomen. Zo zijn alle schaaldelen voorzien van vaste hijsogen, zijn alle moeren voor de verbindingspennen vastgelast en zijn de luiken en hekken zo uitgevoerd dat deze wel open kunnen maar niet uit hun scharnieren kunnen vallen. Daarnaast zijn de bevestigingspunten voor de schoren niet aan de moeilijk te bereiken schaaldelen gezet, maar aan de buitenrand van de bordessen, die wel makkelijk toegankelijk zijn.“

Terug naar overzicht