Pijlerbekisting Montpellier

Hurks Prefabbeton kreeg de opdracht om een bijzonder brugontwerp van de bekende Franse architect Rudy Ricciotti te realiseren. Deze had een extreem slanke, betonnen constructie bedacht met een opvallend design. ‘Geen enkele doorsnede was hetzelfde en we hebben samen met Hendriks precon echt alles uit de kast moeten halen. Maar wel met een magnifiek resultaat’, aldus Piet Swinkels van Hurks.

De brug is een belangrijke toegangsweg naar Montpellier in Zuid Frankrijk. Onder de brug is op beide oevers een parkachtige omgeving gecreëerd, hetgeen betekende dat er bijzonder hoge esthetische eisen aan zowel het ontwerp als het beton werden gesteld. Swinkels: ‘De schuine pijlers die het brugdek van liggers ondersteunen, moeten de associatie met een boom opwekken. Daarom heeft iedere 10 meter lange pijler een zijtak, die als het ware uit de pijler ‘groeit’. Om het superslanke ontwerp te kunnen realiseren hebben we Ultra Hogesterktebeton (UHSB) gebruikt. De bekisting moest dus absoluut lekvrij zijn. Om het witte beton zo egaal mogelijk te krijgen, is de opperhuid van de bekisting door Hendriks precon ook nog eens extra nabehandeld. En wat we nog nooit eerder hebben gedaan: we hebben de mal tijdens het storten gedraaid om de kwaliteit van het beton optimaal te krijgen. Hendriks precon heeft daarvoor de mal kantelbaar gemaakt.’

Het resultaat is fantastisch, vinden alle partijen inclusief de architect. ‘Wat ik bijzonder vind van de prestatie van Hendriks precon, is dat de mallen in meerdere onderdelen, onafhankelijk van elkaar geproduceerd werden. En die mallen, die zó complex zijn én lekvrij moeten zijn, pasten bij de montage perfect! Daaruit blijkt de meerwaarde van een ervaren bekistingspecialist die met een 3D programma weet om te gaan,’ aldus een tevreden Piet Swinkels.

Terug naar overzicht