Opvangen personeelstekort met innovatie en industrialisatieWim Jochems, Algemeen directeur bij Hendriks precon
Digitalisering – de hele wereld lijkt er de mond vol van te hebben. Maar hoe vertaalt die digitalisering zich in de bouw? Daar zijn natuurlijk meerdere antwoorden op mogelijk. Eén van die antwoorden vinden we terug bij Hendriks precon, waar digitalisering vertaald wordt naar innovatie en industrialisatie. We spraken hierover met Wim Jochems naar aanleiding van zijn presentatie tijdens het Betonevent. De kern van zijn verhaal? Vang personeelstekorten op door in te zetten op industrialisatie en innovatie.
Slim inspelen op personeelstekort
Personeelstekort. Wie kampt er eigenlijk niet mee? Dagelijks komen de verhalen voorbij van bedrijven die ‘handjes tekortkomen’. Dat geldt niet alleen voor de bouw maar voor alle delen van BV Nederland. Soms bieden buitenlandse werknemers uitkomst, soms kan fors worden ingezet op (bij)scholing van personeel. Slimmer en toekomstbestendiger is een aanpak waardoor de inzet van arbeid minder noodzakelijk wordt. En dat is precies de aanpak waar Hendriks precon zich sterk voor maakt.
Bewezen meerwaarde
Hendriks precon staat sinds jaar en dag bekend als leverancier van intelligente en betrouwbare oplossingen voor in-situ projecten en voor de efficiënte productie van prefab bouwelementen. “Met name bij onze prefab-oplossingen staat een mal centraal waarop één of meerdere bewerkingen worden uitgevoerd. De afgelopen jaren zijn we ons echter meer en meer gaan concentreren op omloopsystemen; systemen waarin de mal als het ware naar de bewerkingen wordt gebracht. Zo hebben we in het recente verleden een productielijn voor vloerelementen volledig geautomatiseerd met een nieuw concept waarin horizontaal wordt voorbereid en verticaal wordt gestort. Verder hebben we recent een carrouselsysteem ontwikkeld voor de productie van buitenwanden. Het zijn typisch projecten waarin innovatie, industrialisatie en automatisering naadloos samenkomen.”
Slimme automatiseringsoplossingen
De vraag naar dit soort slimme automatiseringsoplossingen neemt hand over hand toe. “Hendriks precon heeft wat dat betreft veel te bieden: een schat aan kennis en ervaring, referenties waarin onze meerwaarde is gebleken, engineering-knowhow en beheersing van de kunst om engineeringsoplossingen uit te werken tot concrete systemen. Maar het begint allemaal natuurlijk al veel eerder: met het globale idee van een klant. Vaak is dat nog in een fase waarin wordt nagedacht over het strategisch belang van een product of productlijn. Eigenlijk willen we al in die fase met klanten in contact komen. Want bij industrialisatie- en automatiseringsprojecten geldt: hoe eerder je met elkaar aan tafel zit, hoe soepeler het project loopt en hoe groter het succes dat wordt geboekt. In die eerste fase proberen we samen met de klant zoveel mogelijk informatie te vergaren. Hoe gaat het product eruitzien? Hoeveel productieruimte is er beschikbaar? Hoeveel personeel is er en wordt er in ploegen gewerkt? En wanneer wil het bedrijf het product op de markt hebben? Op deze en veel andere globale vragen proberen we in deze fase antwoord te krijgen. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe hoog de gewenste automatiseringsgraad van het bedrijf is. Zijn deze globale vragen beantwoord, dan kunnen wij ook een richtprijs afgeven voor het project.
Automatisering in beeld
Doorpakken met engineering
Gaat de klant akkoord met die richtprijs dan kan worden doorgepakt. “Op dat moment gaat ons engineeringteam aan de slag”, aldus Wim Jochems. “Er wordt een definitieve lay-out voor het omloopsysteem vastgelegd en afgestemd met de opdrachtgever. In deze fase werken we nauw samen de klant én met externe toeleveranciers. We proberen daarbij zoveel mogelijk de wederzijdse kennis en ervaring van alle betrokken partijen te combineren. Zodra de definitieve lay-out vaststaat en de conceptoplossing is afgestemd met de klant kan, daar waar nodig, een stuk detailengineering worden uitgevoerd. Alle eisen worden daarbij vastgelegd in het Programma van Eisen dat als uitgangspunt dient voor de definitieve offerte.”
Van A tot Z ontzorgen
Na het akkoord voor de definitieve offerte, kunnen de plannen worden gerealiseerd. “Vanuit de engineering en productie worden de verschillende onderdelen stuk voor stuk bij de klant opgebouwd. Ons team draait proef, neemt het systeem in gebruik en zorgt voor de overdracht naar de klant. Eigenlijk gaan we pas weg als het systeem naar volle tevredenheid van de klant draait. En ook daarna blijven wij paraat om de klant te ondersteunen. Die aanpak, waarbij de klant van A tot Z wordt ontzorgd, kenmerkt Hendriks precon en zorgt ervoor dat klanten maximaal profiteren van de oplossing die wij voor hen realiseren.”
Meer weten? Neem contact met ons op.