Opmerkelijke ondersteuningsconstructie voor CasaNovaDriehoekige vorm vergt nodig inventiviteit
Tussen Maas en Markthal wordt momenteel hard gewerkt aan CasaNova – een naam die synoniem staat voor verleiding. Dat geldt ook voor het bijzondere ontwerp en de opmerkelijke geometrie van deze nieuwbouw. Voor de bouw van deze woontoren ontwikkelde Hendriks precon een opvallende ondersteuningsconstructie.
CasaNova: opmerkelijk icoon
CasaNova wordt naast The Muse gerealiseerd. De bouw vindt plaats in opdracht van Wilma Wonen dat hiervoor een beroep deed op Smit’s Bouwbedrijf. Met 35 verdiepingen en een hoogte van circa 110 meter wordt Casanova een fraaie verrijking van de Rotterdamse skyline.
CasaNova bestaat uit drie gedeelten: een onderbouw van vijf bouwlagen, een taille van vier lagen met daarboven de feitelijke woontoren. Hier komen per verdieping slechts drie hoogwaardig afgewerkte appartementen. In de onderbouw komen twee commerciële ruimtes en een voorname entree. De verdiepingen 2 tot en met 4 bestaan uit havenappartementen, individuele bergingen en een drielaagse parkeergarage.
Constructieve uitdaging
De nieuwbouw heeft een driehoekige kern waarvoor Hendriks stalen bekistingtechniek een oplossing ontwikkelde op basis van stalen wandbekistingen. Vanaf de onderbouw wordt de nieuwbouw gedomineerd door ranke, prefab betonnen gevelelementen die met wapeningstaven en Demu- ankers aan de verdiepingsvloeren worden bevestigd.
Een constructieve uitdaging daarbij vormt de taille van het gebouw: over vier verdiepingen verbreedt het gebouw zich aan alle drie de zijden waardoor de ranke prefab-gevelelementen voorover hellen én uiteen waaieren. Patrick Woud van Smit’s Bouwbedrijf hierover: “Voor het project hebben we in eerste instantie met Hendriks stalen bekistingtechniek om de tafel gezeten om een oplossing te ontwikkelen voor de kern. Door de grote hoeveelheden wapening wilden we deze zonder centeringen in drie delen storten. Hun stalen bekisting bood hiervoor een uitstekende oplossing. Vervolgens moesten we de uitdaging met de taille van het gebouw aan.”
Gevelelementen ondersteunen
De betonelementen lopen daar over vier verdiepingen en moeten toch tijdelijk gefixeerd of ondersteund worden tot de elementen constructief verbonden zijn met de vloeren. “Al snel kwamen we tot de conclusie dat we hiervoor aangewezen waren op een staalconstructie om de grote optredende belastingen in twee richtingen te kunnen opvangen.
Voor de specifieke kennis benodigd voor deze tijdelijke ondersteuning, gecombineerd met de nodige stelmogelijkheden kwamen we uit bij Hendriks precon. De eerste schetsen van onze tekenkamer werden door hun verder uitgewerkt en geëngineerd tot een driehoekige staalconstructie met stelvoorziening die als ondersteuning dient. De ondersteuningsconstructie, die is opgebouwd uit stalen spanten, volgt daarbij de schuine stand van de gevel”, aldus Patrick Woud. De gevelelementen staan beneden half in de vloer en worden langs de ondersteuningsconstructie omhoog gehouden en vastgezet. Ter hoogte van de vloeren zijn de gevelelementen steeds onderling met elkaar verbonden door middel van wapeningstaven uit prefab beton elementen die later mee worden gestort in de vloerconstructie. Voor de aansluiting van de gevelelementen op de vloer worden Demu-ankers gebruikt. Voor de veiligheid tijdens de ruwbouw van de toren zal gebruik worden gemaakt van een eindgevelsteiger van Hendriks stalen bekistingtechniek.
Over de totstandkoming van de constructie vertelt hij: “De ondersteuningsconstructie is een prachtig stukje bouwtechniek. Het is het resultaat van een nauwe samenwerking die bijzonder goed verlopen is.”