Nieuwe tafels voor prefab-productie van binnen- en buitenmurenIndrukwekkend carrouselsysteem realiseert meer dan 1 woning per dag

Indrukwekkend – zo laat zich het proces omschrijven waarmee Danilith kant- en-klare woningen realiseert. Alle binnen- en buitenmuren hiervoor worden op locatie in Wortegem-Petegem volledig geautomatiseerd gebouwd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een carrouselsysteem waarvoor Hendriks precon de mallen leverde.

Geautomatiseerd productieproces

Bouwonderneming Danilith bouwt al 100 jaar woningen en appartementen. Tegenwoordig doet het bedrijf dat volgens een volstrekt eigen recept: een bouwsysteem met traditionele materialen, geoptimaliseerd in een uniek, geautomatiseerd proces. Op deze manier kan in korte tijd een kant-en-klare woning worden opgeleverd. Met een enorme bouwopgave is het niet verwonderlijk dat Danilith groeit. De vraag naar prefab-oplossingen voor de bouw neemt een grote vlucht en dat is ook voor het Belgische bedrijf merkbaar. “Om in die groei te kunnen voorzien, hadden we meer mallen nodig”, licht Karel Rogge toe. “Hendriks precon leek een voor de hand liggende partij om daarvoor te benaderen. Ze hadden al eens aanpassingen aan onze tafels uitgevoerd en hadden daarbij bewezen deskundig te zijn.”

Mal voor binnen- en buitenmuren

Na een eerste kennismaking, heeft Hendriks precon een ontwerp voor de nieuwe tafels gemaakt. “Het gaat daarbij om mallen waarmee we buitenmuren maken en mallen voor de binnenmuren. Deze binnenmuren worden in 2 diktes geproduceerd: 10 of 15 cm.” Het geautomatiseerde productieproces is bijzonder om te zien. “Een robot zaagt de gevelstenen door en plaatst deze op de bekistingstafel. De voegen worden met zand gevuld waarna de wapening op de tafel wordt gelegd. Ook de kozijnen worden in deze fase al aangebracht.” Vervolgens kan de eerste betonlaag worden gestort.

Karel Rogge vervolgt: “Nadat het beton is uitgehard, worden op de betonnen wand isolatiemateriaal en tralieliggers geplaatst. Hierop worden alle voorzieningen voor sanitair en elektriciteit aangebracht. Vervolgens wordt de tweede laag beton gestort. Hiervoor gebruiken we een speciaal lichtgewicht beton met goede thermisch en akoestisch isolerende eigenschappen. Nadat het geheel nogmaals door de droogruimte is gegaan, is de buitenmuur klaar voor de laatste afwerking.” Op deze manier kan iedere dag meer dan één woning worden geproduceerd!

Kant-en-klare oplevering

De mallen die door Hendriks precon zijn geleverd, zijn voorzien van een scharnierbare slag. “Hiermee kan een uitsparing in de tweede betonlaag van de buitenmuur worden gemaakt waarmee de muur op de fundering of verdiepingsvloer wordt geplaatst. Voor het rechtop zetten van de muren, maken we gebruik van een kiptafel die eveneens door Hendriks precon werd geleverd. Het enige wat wij dan nog hoeven te doen, is het plaatsen van dorpels, het voegen van de gevels en het plaatsen van het glas in ramen en deuren. Hierna zijn de muren klaar voor transport naar de bouwlocatie.”

Terug naar overzicht