Nieuw voor Nederland – Martens groep introduceert Bebo tunnelsysteem

Voor de bouw van kunstwerken in de GWW-sector en bij utiliteitsbouwprojecten levert en produceert Martens prefab beton, naast de traditionele liggers, ook grote gebogen elementen. Toepassingen vinden plaats in tunnelbouw, viaducten, ecoducten en fietstunnels.

Kenmerkend voor deze tunnels is de gebogen ”Arctische” vorm in tegenstelling tot de in Nederland toegepaste vorm van verticale wanden met een dek. Een van de voordelen van het nieuwe gebogen systeem is dat er slechts 2 delen nodig zijn om de boog te vormen en geen 3 (2 wanden en 1 dek).

Tijdelijke onderstempeling tijdens de plaatsing is alleen nodig  bij (grote) de uit 2 delen bestaande bogen.

De kleinere bogen bestaan uit 1 stuk. Ook wordt de tunnel in zijn geheel geprefabriceerd, wat een supersnelle bouwtijd op locatie tot gevolg heeft.
In Badhoevedorp is onlangs de eerste tunnel gerealiseerd volgens het ”Bebo” systeem. Dit is een gepatenteerd systeem wat door Martens beton als enige in de Benelux mag worden toegepast, aldus Dick Bunskoeke, teamleider bij Martens beton voor de elementen.

Martens prefab beton heeft voor de bouw van de mallen Hendriks precon gekozen vanwege de uitstekende reputatie van dit bedrijf voor wat betreft kwaliteit en meedenken in betrouwbare en manuren besparende oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn de sparingbakken voor het vormen van de zogenaamde”natte knoop” in het midden van de boog en de innovatieve oplossing voor het kantelen van de mal voor het maken van tapse elementen voor het maken van bochten in het tunneltracé.

Ombouw naar andere maatvoering gebeurt zonder verlies van stortdagen, iedere dag gaat de mal vol.

Dick Bunskoeke: ”Hendriks precon heeft haar reputatie volledig waargemaakt en is de betrouwbare partner met innovatieve oplossingen en alles binnen de gestelde tijd.”

Terug naar overzicht