Maltafels Hendriks precon voor prefab geveldelen van De ZalmhavenOngekend hoog bouwtempo en minimale overlast

De skyline van Rotterdam is weer in beweging. Momenteel bouwt Byldis vlakbij de Erasmusbrug de Zalmhaventoren. Het meest opmerkelijke is de realisatie met prefab elementen waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. Voor de prefab-elementen leverde Hendriks precon de mallen.

Met 215 meter wordt de Zalmhaventoren de hoogste woontoren in prefabbeton ter wereld. Verspreid over 52 verdiepingen krijgt de toren maar liefst 452 appartementen en penthouses, alsook een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes, een daktuin en een restaurant.

Voor de bouw van De Zalmhaven wordt gebruik gemaakt van een hijsloods die als het ware langs de gevel omhoog kruipt. Dit zelf-klimmende werkplatform omvat een overdekte, geconditioneerde en volledig ingerichte bouwplaats waarin alle werkzaamheden plaatsvinden. Door het gebruik hiervan én door de inzet van prefab-elementen kan één verdieping per week worden gebouwd. Bovendien blijven de logistieke bewegingen op de drukke binnenstedelijke locatie en op de bouwplaats beperkt en is er door de kortere bouwtijd minder overlast voor de omgeving.

Kant-en-klare sandwichelementen

Over de prefab-elementen spreken we met Karel Mandemakers van Byldis: “De prefab-elementen worden bij ons in de fabriek gemaakt. Daarbij gaat het zowel om vlakke prefab-elementen alsook om hoekvormige elementen waarmee de hoeken van het gebouw worden opgetrokken. De elementen bestaan uit een betonnen binnenwand die wordt voorzien van isolatie en afgewerkt met een natuurstenen buitenblad. De sandwichelementen worden kant-en-klaar afgeleverd. Ook de ramen zijn dan al in de elementen verwerkt. Zo kunnen de elementen direct op de bouwplaats worden verwerkt en is het gebouw meteen wind- en waterdicht.”

Stalen maltafels en 3D-mal

Voor de productie van de betonnen spouwbladen wordt gebruik gemaakt van maltafels die door Hendriks precon zijn geleverd. “Het gaat daarbij om drie vlakke maltafels”, licht Karel Mandemakers toe. “De afmeting van de tafels bedragen 4,00 x 12,00 m, 4,00 x 10,40 m en 4,00 x 3,30 m. Afhankelijk van het element worden daarin vier tot zes sparingen in aangebracht voor de raampartijen. In verband met de grote hoeveelheid wapeningsstaal die in de spouwbladen zit, is er gekozen voor stalen malbodems. Voor de hoekelementen gebruiken we een mal waarmee we 3D-hoekelementen fabriceren. Deze heeft een afmeting van 8,00 x 7,50 x 3,50 m. Waar de gevelelementen vlak worden gemaakt, worden deze hoekelementen juist verticaal gestort. Om de optredende druk op te kunnen vangen was de keuze al snel gevallen op een stalen mal.”

De dikte van de spouwbladen varieert: voor de onderste 4 bouwlagen bedraagt deze 40 cm en voor de lagen daarboven 30 cm. Over de kwaliteit van de stalen mallen is Karel Mandemakers dik tevreden. “Iedere stalen mal leent zich tenminste voor 200 ‘storts’. Dat betekent dat we de elementen voor de 52 verdiepingen met dezelfde mal kunnen maken. Daarmee is de ‘lifetime’ van de mallen tenminste gelijk aan de duur van het hele project. Dat was waarschijnlijk op een andere manier niet mogelijk geweest.”

Just in Time

Over de samenwerking met Hendriks precon vertelt Karel: “Hendriks precon is voor ons een betrouwbare partner. Ook bij dit project hebben we weer intensief samengewerkt. Dat begon met een eerste idee. Vervolgens hebben we samen aan tafel gezeten en daarna is Hendriks precon het concept gaan uitwerken. Na het ‘finetunen’ konden we aan de slag. Dankzij deze mallen lopen productie en montage precies gelijk op.”

Terug naar overzicht