Mallen Hendriks precon voor nauwkeurig productie betonelementen EcovatOndergrondse energieopslag duurzaam gemaakt

Wie in het dagelijks leven om zich heen kijkt kan er niet meer omheen: duurzame energie is in Nederland aan een enorme opmars bezig. Om optimaal te profiteren van al die energie, ontwikkelde Aris de Groot het Ecovat; een tankconstructie die is opgebouwd uit betonelementen. Hendriks precon leverde de mallen waarmee de elementen uiterst nauwkeurig en zuiver haaks zijn te produceren.

Slim energie opslaan
Steenkool maakt steeds vaker plaats voor zon en wind en Nederland gaat langzaam van het gas. Duurzame energievormen die het milieu niet belasten en oneindig te gebruiken zijn, doen zo overal hun intrede. Maar hoe kun je nou optimaal profiteren van al die duurzame energie? Batterijen om de opgewekte stroom op te slaan, zijn er voldoende. En wie een beetje ruimte heeft in de kruipruimte van z’n woning kan er zo een aantal kwijt. Met warmwater is dat net even anders. Dat is niet zomaar even op te slaan. Of toch wel? Aris de Groot, voorstander van groene energie en voorloper als het om innovatieve technieken gaat, ontwikkelde zelf het antwoord: Ecovat, een ondergronds buffervat gevuld met water. Door het water te verwarmen of te koelen met het overschot aan duurzaam opgewekte energie kan warmte of koude worden opgeslagen en vervolgens weer worden geleverd.

Op buurtniveau
Ecovat is een ontwikkeling op buurtniveau. Op basis van het aantal inwoners en het type gebruik, wordt berekend hoeveel warmwater door de bewoners zal worden gebruikt. Hierop afgestemd wordt een Ecovat ontwikkeld. Vergelijk het maar met de boiler die vroeger op zolder hing. Groot verschil: deze ‘boiler’ wordt door de hele wijk gebruikt en bevindt zich niet op zolder maar ondergronds. De cilindervormige opvang is opgebouwd uit standaardbetonelementen (zogenaamd Lego voor gevorderden) en heeft een hoogte van 30 meter en een doorsnede van 30 meter. De elementen samen vormen het Ecovat dat goed is voor een kleine 21.000 m3 water; vergelijkbaar met 21 miljoen literflessen water! Dat water wordt met goedkope energie verwarmd met behulp van warmtewisselaars en ‘uitgeleverd’ op het moment dat het nodig is. Door de volledig ondergrondse uitvoering neemt Ecovat geen kostbare ruimte in beslag: de ruimte erboven kan gewoon worden gebruikt voor openbaar groen of parkeren.

Betonnen prefab-elementen
Ecovat wordt opgebouwd uit betonnen prefab-elementen die in verschillende ringen op elkaar worden gestapeld. Hendriks precon leverde de mal waarmee de elementen met een afmeting van circa 3 x 3,5 meter (b x h) worden gemaakt. Wanneer we Aris de Groot vragen naar de keuze voor Hendriks precon, antwoordt hij: “Wereldwijd zijn er niet heel veel leveranciers van dergelijke mallen. We zijn onze zoektocht begonnen in Japan, maar kwamen uiteindelijk uit bij Hendriks in Veenendaal. Hier bleek een schat aan engineering-knowhow aanwezig. Precies datgene wat we nodig hadden. Die kennis weten ze bovendien te vertalen naar een praktisch werkbare oplossing. Een oplossing die bovendien een goed prijs/kwaliteitverhouding heeft.”

Efficiënte productie
Verantwoordelijk voor de productie is Ko Michelbrink. Hij vertelt: “De mal is zodanig ontwikkeld dat er 3 verschillende elementmaten mee te produceren zijn. De productie doet wij zelf op een eigen productielocatie. De kist die Hendriks precon voor ons ontwikkelde, wordt voorzien van Foamglass isolatiemateriaal dat verticaal in de stalen bekistingsmal wordt geplaatst. Deze kan hiervoor volledig hydraulisch worden geopend. Na nauwkeurige positionering van het isolatiemateriaal, wordt geprefabriceerd wapeningsnet in de bekisting gehangen. De kist wordt vervolgens hydraulisch gesloten en daarna van onder volgepompt met zelfverdichtend beton. Op deze manier zijn isolatie en beton integraal in de prefab-elementen verwerkt.”

Aan de productie van de 1163 mm dikke elementen worden hoge eisen gesteld. De vorm van de elementen met verschillende hoeken om ze zuiver haaks te kunnen stapelen, is complex. Daarmee is niet alleen het zelfverdichtende beton een stevige uitdaging, ook de toleranties op de mal zijn hierdoor zeer gering: +/- 1mm. Na een eerste grote demo-installatie in Uden, heeft Ecovat momenteel vijf projecten in Nederland onderhanden. Ook in België en Duitsland wordt installaties geleverd. Over vijf jaar wil het bedrijf binnen Europa toonaangevend zijn met thermische opslag.

Terug naar overzicht