Kudo kiest Hendriks precon voor stalen mallen prefab wandelementenMinimaliseren milieuafdruk

Kudo is in de regio Veenendaal een vertrouwde naam als het om het ontwikkelen en realiseren van seriematige bouwprojecten gaat. Van vastgoedbedrijf groeide het bedrijf uit tot allround ontwikkelaar met alles in eigen huis: architect, aannemer, W-installateur én fabriek voor prefab betonelementen. Hendriks precon leverde de mallen waarmee het bedrijf de prefab wanden produceert.

Steigerloos bouwen

De keuze om alles in één bedrijf onder te brengen is bewust genomen. Gert Jan van der Meer van Kudo (productieleider prefab) hierover: “Wij willen alle activiteiten die voor het ontwikkelen van vastgoed nodig zijn, zoveel mogelijk in eigen hand houden. De korte lijnen die hierdoor ontstaan tussen de verschillende disciplines zorgen ervoor dat alles altijd samenwerkt aan het optimale resultaat. Het streven is altijd om veiliger sneller en beter te werken, neem als voorbeeld het steigerloos bouwen waar we aan werken. Dat kan onder meer alleen als je met betonnen prefab-elementen kunt werken. Daarom hebben we deze stap gezet. En zoals bij alle stappen die we zetten, geldt ook hier: we gaan alleen voor de beste kwaliteit.”

Slim en efficiënt produceren

Na uitgebreid onderzoek kwam Kudo uit bij Hendriks precon. Gert Jan van der Meer hierover: “Hendriks precon staat bekend als leverancier van kwaliteitsmallen en tafels; het is een begrip in de wereld van betonbouw. Bovendien willen we als bedrijf onze milieuafdruk zo bescheiden mogelijk houden. Dat betekent niet alleen dat we vooral in de regio Veenendaal werken, maar het liefst ook in de regio onze leveranciers zoeken. Samen met Hendriks precon hebben we uitgewerkt hoe de productie zo slim en efficiënt mogelijk kon worden uitgevoerd. We kwamen uit op tafels van 24 x 4 meter waar we gevelelementen op produceren. Omdat de tafels zijn uitgevoerd als kanteltafel, is er geen onnodige belasting op de elementen en blijven deze – net als de tafel zelf – vrij van beschadigingen. Bovendien zijn we zo altijd verzekerd van een snelle doorstroming.”

Kant-en-klare aflevering

De stalen tafel waarop de gevelelementen worden geproduceerd, heeft verstelbare zijden waarmee de dikte van het wandelement tot maximaal 300 mm dikte kan worden ingesteld. “Om verschillende wandafmetingen te kunnen produceren, werken we met bekisting die we met magneten vastzetten op de tafel. Boven de tafel bevindt zich een laserprojector die de gewenste afmeting en uitsparingen van de tekening leest en direct op de tafel projecteert. Zo kunnen we direct alle instortvoorzieningen en inbouwdelen, zoals elektradozen, aanbrengen en worden de wandelementen kant-en-klaar afgeleverd.”

Ideale samenwerking

Over de samenwerking met Hendriks precon vertelt Gert Jan van der Meer: “De mogelijkheden van prefab bouwen zijn onbegrensd. Hendriks precon is voor ons de partner die als geen ander in prefab kan denken. Hun stalen mal is daar een goed voorbeeld – we kunnen ons prefab-concept daar volledig mee realiseren. Bovendien staan ze altijd voor je klaar met advies en begeleiden ze ons uitstekend bij de ontwikkeling van ons bouwconcept.”

 

Terug naar overzicht