Korte terugverdientijd maakt stalen pijlerbekisting extra interessantPijlerbekisting voor Weerwaterbrug Almere

De nieuwe brug over het Weerwater bij Almere wordt de verbinding tussen het Lumièrepark en de toekomstige Floriadewijk. Voor het ontwerp van deze duurzame verbinding over het Weerwater maakten duizenden inwoners van Almere gebruik van de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp. De bouw werd toevertrouwd aan Strukton Civiel West dat voor de pijlerbekisting Hendriks precon benaderde.

Weerwaterbrug

Bij het vormgeven van de nieuwe brug liet Quist Wintermans Architekten zich inspireren door de natuur en haar vloeiende vormen. Dat is direct terug te zien in het brugtracé dat in een kronkelende beweging over het water ligt gedrapeerd. De constructie is fraai met een elegante brugdek en sierlijke pijlers in vloeiende organische vormen. Op de brug komen markante verblijfsplekken. De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe zitelementen worden verrijk met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen.

De pijlers en het dek worden vervaardigd uit beton; een constructiemateriaal dat decennialang meegaat en daarmee bijdraagt aan de gewenste duurzaamheid. Voor de bouw van de pijlers maakt Strukton Civiel Civiel West gebruik van poeren die op de heipalen worden afgezonken. Hierop wordt een speciale pijlerbekisting geplaatst die in samenwerking met Hendriks precon werd ontwikkeld.

Snel terugverdiend

Over de keuze voor de pijlerbekisting vertelt Jelle Huntjens van Strukton Civiel West: “Voor de brug worden 9 pijlers gestort in vijf verschillende hoogtevarianten waardoor het brugdek eerst vlak oploopt om vervolgens weer naar beneden te glooien. Voor de uitvoering van de bekisting hebben we bewust gekozen voor staal. Dat werkt snel, maakt complexe vormen mogelijk en kan meerdere keren worden gebruikt zonder aan kwaliteit in te boeten. We hebben de kist ook in hout laten berekenen, maar de meerkosten voor de stalen bekisting verdienen we volledig terug met de besparing op arbeidsuren. Met deze stalen pijlerbekisting staat een pijler in 8 tot 9 dagen, inclusief bekisten, storten en uitharden.”

Aanpasbare pijlerbekisting

Omdat niet alle pijlers gelijke hoogten hebben, moet ook de bekisting in hoogte kunnen worden versteld. Jelle Huntjens: “Normaal gesproken lossen we dat op door aan de bovenzijde passtukken te plaatsen, maar in dit geval komen die aan de onderzijde. Na plaatsing van de halfronde stelkist wordt de wapening aangebracht en kan de sluitkist worden gemonteerd. De eventuele passtukken lopen daarbij in dezelfde schuinte door als de rest van de pijlerbekisting.”

Door de stalen uitvoering van de pijlerbekisting is bovendien een zeer strak betonbeeld gegarandeerd. De pijlerbekisting is aan de bovenzijde voorzien van beveiligde stortvoorziening met geïntegreerde kooiladder.

Terug naar overzicht