Kilometer barrier A2-tunnel per week

DSCN1137Hoe produceer je in een tunnel één kilometer barrier per week? Door een snelwerkende bekisting te ontwerpen inclusief een in hoogte verstelbare schuifkoker en deze met een zijlader te verplaatsen. Avenue2 (bouwcombinatie Strukton-Ballast Nedam) werkt voor A2 Maastricht hard aan de aanleg van de eerste dubbeldeks tunnel in Nederland. De strakke planning is erop gericht dat eind 2016 80% van het verkeer ondergronds gaat. Hendriks precon leverde 200 meter bekisting, inclusief kopkisten en sparingen, in stukken van 25 meter.

‘Het ontwerp van Hendriks precon voorziet in het gebruik van ballastblokken in combinatie met slechts een paar vloerankers. Ook hun in hoogte verstelbare schuifkoker levert veel tijdwinst op in vergelijking met het traditionele kimblik. We kunnen dezelfde kist gebruiken voor barriers van 80 en van 90 cm.,’ aldus hoofduitvoerder Arend Eikelboom, die met zijn team werkt aan de afbouw van de tunnel.

Zelf kwam hij op het idee om de kist met de zijlader te verplaatsen: ‘In iets meer dan een uur is de kist verplaatst en gesteld. We storten 200 meter per dag. Het is een perfect voorbeeld van een succesvolle samenwerking waarbij kennis en ervaring elkaar aanvullen.’

Terug naar overzicht