Kanteltafels Hendriks precon voor Schotlands grootste bouwprojectBouwkosten en bouwtijd besparen

In het hart van Schotlands hoofdstad, dichtbij Edinburgh Castle en de bekende Princess Street vindt een mega-ontwikkelingsproject plaats: Edinburgh St James. Parkeergelegenheid, winkels, restaurants, openbare ruimten, hotels, een bioscoop en woningen moeten hier op een oppervlak van 158.000 vierkante meter gaan samenkomen. De bouw is toevertrouwd aan Laing O’Rourke, ’s werelds grootste particuliere bouw- en engineeringonderneming.

Productie van prefab elementen
Bij de bouw van het megaproject worden honderden tonnen beton verwerkt. Een deel daarvan vinden we terug in de bijzondere gevelelementen die Laing O’Rourke zelf fabriceert. Hiertoe beschikt het Engelse bedrijf over een eigen productielocatie op Explore Industrial Park. Door design, productie én bouw uit één hand te bieden, weet het bedrijf als geen ander veranderingen in de bouwwereld teweeg te brengen.

Eén van die veranderingen is de manier waarop het bedrijf de productie van prefab betonelementen heeft aangepakt. Tony Priddle van Laing O’Rourke hierover: “Voor een groot deel van de gevels maken we gebruik van prefab gevelelementen. Deze worden af-fabriek geleverd met gevelafwerking in natuursteen. Industriële productiesnelheid kan zo worden gecombineerd met een natuurlijk gevelbeeld.”

Kunst van het kantelen
De productie van de kant-en-klare geveldelen is verregaand geautomatiseerd. Hendriks precon draagt daaraan bij door levering van een kantelframe waarmee dagelijks 4 – 5 gevelelementen van 4 x 4,5 m worden geproduceerd. Tony Priddle: “De kanteltafel die we samen met Hendriks precon hebben ontwikkeld wordt in horizontale positie als eerste gevuld met natuurstenen van ongeveer een halve meter bij een halve meter. Na het vullen van de tafelkist met de 2 cm dikke natuurstenen wordt hierop het beton gestort.”

De hijsankers waarmee de gevelelementen op de bouwlocatie worden verwerkt, gaan direct met de betonstort mee. “Na het uitharden van het beton, is het de kunst om de gevelelementen zonder beschadigingen rechtop te zetten. Hendriks precon beheerst die kunst als geen ander.” De kanteltafels van het bedrijf worden hydraulisch omhoog gebracht tot verticale positie en vervolgens met de kraan van de tafel afgenomen. “Met deze oplossing weten we ons verzekerd van gevelelementen die snel en efficiënt op de bouw worden verwerkt. In no-time kan een gevel worden opgebouwd. Dat bespaart veel bouwkosten en bouwtijd!”

Terug naar overzicht