Kantel- en hijsframe voor betonnen boomtak-elementenOplossing voor het ontkisten en draaien van elementen station Bleizo

In het gebied rond de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland wordt gewerkt aan de realisatie van station Bleizo. Hier worden de bestaande openbaar vervoersnetwerken van Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer met elkaar verbonden. Het station kenmerkt zich door de boomtakkenstructuur die in de betonnen wandelementen begint en naar boven doorloopt in betonnen elementen die als afscheiding fungeren. De randelementen, ook wel ‘de kunstwerken’ genoemd, worden met grote zorg geproduceerd en verwerkt.

Laan op Bleizo
Centraal in het ontwerp van het station staat de ‘Laan op Bleizo’. Deze voetgangers- en fietsbrug met aan beide zijden bomen loopt over de A12 en het spoor en fungeert tegelijkertijd als traverse van het treinstation en als nieuwe Randstadrail halte. De Laan van Bleizo is geheel ‘ommuurd’ door prefab-randelementen. Net als in de wanden van de ondergelegen constructie komt de structuur van bomen hierin terug: de betonnen boomtak-elementen geven beschutting maar zijn tegelijkertijd open en transparant.

Boomtak-elementen
Fabrikant van de prefab gevelelementen is mbX, gespecialiseerd in het produceren van betonelementen met complexe geometrie. mbX heeft zich al eerder onderscheiden met de dubbel-gekromde betonnen elementen voor station Arnhem Centraal. “In totaal worden zo’n 550 elementen vervaardigd voor dit project”, licht Stefan Lubbers van mbX toe. “De grootste meet 8,00 x 2,50 meter.

Ontkistingstechnieken
De prefab betonelementen worden bij mbX in Bergen op Zoom geproduceerd in een diversiteit aan mallen. Een dag na stort worden de elementen ontkist. Het beton heeft dan nog niet zijn maximale sterkte bereikt. “Door de open structuur en de vele vertakkingen, mogen er geen spanningen in het element ontstaan tijdens het ontkisten. Daarom moeten ze met de grootst mogelijke voorzichtigheid omhoog worden gekanteld. Hendriks precon leverde hiervoor een maatwerk-kantelframe”, aldus Stefan Lubbers.

De kantelhoek van de kanteltafel is ca. 80 graden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een hydraulisch aggregaat. Om te voorkomen dat eventuele slangbreuk of storing tot het terugvallen van de tafel leidt, is het systeem uitgevoerd met een beveiliging. Aan de bovenzijde van het kantelframe bevindt zich een stalen loopbordes met leuningwerk waardoor veilig en efficiënt aan de tafel kan worden gewerkt. “Om de elementen uit de mal te hijsen, produceerde Hendriks precon tevens een hijsframe. Met dit hijsframe worden de elementen rechtstandig uit de mal gehesen. Het frame biedt de stijfheid die nodig is om spanningen in het beton te voorkomen.”

Terug naar overzicht