Hydraulisch verstelbare bekisting als mal voor transformatorcabinesSnel en efficiënt trafocabines produceren voor all-electric wereld

In een wereld die ‘all-electric’ aan het worden is, spelen transformatorcabines een steeds grotere rol. Hendriks precon is nauw betrokken bij de ontwikkeling van mallen om deze middenspanningscabines efficiënt te produceren. Een goed voorbeeld vinden we terug bij Lithobeton, dat naast cabines ook afwateringsproducten, bestrating en garages levert.

De wereld is langzaam afscheid aan het nemen van fossiele brandstoffen; een ontwikkeling die ook gevolgen heeft voor de samenstelling van het elektriciteitsnetwerk en de omvang van transformatoren. Met het groter worden hiervan, zijn ook de grotere transformatorcabines in opkomst. Lithobeton speelt daarop in met de introductie van de Libra; een uitbreiding op het programma middenspanningscabines in het grotere segment. Al meer dan 20 jaar is Lithobeton specialist in de productie van betonnen prefabcabines voor elektriciteitsinstallaties. In de afgelopen decennia bouwde het bedrijf zo een schat aan kennis en ervaring op die regelmatig wordt vertaald naar nieuwe producten. Zo’n vernieuwing is de betreedbare Libra.

Eén mal voor meerdere lengtes
Grotere cabines leverde het bedrijf al, maar deze bestonden veelal uit cabines die zijn samengesteld uit kleinere varianten of losse delen. Joeri Dedecker van Lithobeton hierover: “Met onze nieuwe cabine Libra spelen we duidelijk in op de marktvraag naar grotere en langere cabines. Na onderzoek van het marktaanbod, hebben we een ontwerp gemaakt voor zo’n cabine. Vervolgens zijn we met Hendriks precon in overleg gegaan over de vertaling van het cabineontwerp naar een gietmal.” Eerder al verzorgde Hendriks precon mallen voor de transformatorcabines Taurus, Gemini en Aries; een fraai rijtje sterrenbeelden waar nu dus ook de Libra aan wordt toegevoegd. Over de samenwerking met Hendriks precon vertelt Joeri Dedecker: “We hebben inmiddels voor verschillende projecten met Hendriks precon samengewerkt. Die samenwerking verloopt altijd zeer vlot en professioneel. En keer op keer met een positief eindresultaat.”

Monolitisch gestort
“Met de Libra wilden we een cabine bieden, die in verschillende hoogte- en lengteuitvoeringen leverbaar is”, vervolgt Joeri Dedecker. De gietmal van Hendriks precon maakt dat veilig en efficiënt mogelijk. Hiertoe zijn rondom de gietmal en aan de binnenzijde een loopbordes en trappen voorzien.

Joeri Dedecker vervolgt: “De gietmal leent zich voor productie van cabines van 2,50 meter breed en 2,50 of 3,00 meter hoog. De lengte kan worden ingesteld op 6,50, 7,25, 8,25 en 9,00 meter. Onderscheidend daarbij is de monolitische uitvoering; alle wapening wordt daartoe voor het storten rondom doorgetrokken.” Dankzij de mogelijkheid om de cabinemal in hoogte te verstellen, kunnen cabines met en zonder kelderruimte worden geleverd. Dat is met name handig om in voorkomende gevallen de inkomende kabels netjes te kunnen scheiden of dienst te doen als bufferlocatie voor opslag van energie.

Meerdere mallen
Om met één mal verschillende cabinelengtes te kunnen maken, is de binnenkist van de mal hydraulisch verplaatsbaar. De buitenmal staat standaard op de grootste hoogte. Joeri Dedecker: “Voor de verschillende lengte- en hoogtevarianten wordt gebruik gemaakt van passtukken. De hoogte- en lengteaanpassing van de binnenmal gebeurt daarbij volledig hydraulisch. Ook het bekisten en ontkisten met een krimpkern alsook het lossen van de betoncabine verloopt hydraulisch. Met rolbruggen en een hijsvoorziening wordt de cabine vervolgens de productiehal in verplaatst, waar de cabine wordt afgewerkt.”

Naast de gietmal voor de cabine leverde Hendriks precon ook de mallen voor de dakplaat en vloerplaat die los van de cabine worden gestort. Nadat de vloerplaat is gestort, wordt de cabine op de vloer gestort. Het dak wordt tenslotte explosieveilig op de cabine geschroefd.

Terug naar overzicht