Hendriks precon levert vloerplaatbanen voor Dycore-kanaalplaatvloerenAls snelheid en nauwkeurigheid voorop staan

Bij de productie van kanaalplaatvloeren draait alles om tijd en nauwkeurigheid. Aan dat laatste draagt Hendriks precon bij door de levering van vloerplaatbanen met een opmerkelijke vlakheid. Voorzien van baanverwarming zorgen ze ook nog eens voor een reductie van de productietijd.

Dycore kanaalplaatvloeren
De RuwBouw Groep, onderdeel van CRH, is onder meer producent en leverancier van Dycore kanaalplaatvloeren. Nadat vorig jaar brand uitbrak in de fabriek voor kanaalplaatvloeren in Oosterhout, bleek een groot deel van het productiesysteem onherstelbare schade te hebben opgelopen. Vervanging was dan ook noodzakelijk; zo mogelijk op zo’n kort mogelijke termijn. De RuwBouw Groep zocht daarom contact met Hendriks precon voor nieuwe vloerplaatbanen.

Droge betonsoort
Over de productie van de vloeren vertelt Peter Snetselaar, hoofd Technische Dienst van de vestiging in Oosterhout van De RuwBouw Groep: “Voor de productie van de kanaalplaatvloeren maken we gebruik van aardvochtig beton dat tijdens het storten sterk verdicht wordt. Het storten zelf gebeurt met een 3 meter lange machine die, als glijdende bekisting, over de vloerplaatbaan beweegt. De geproduceerde vloer blijft meteen in zijn juiste vorm staan door de sterke verdichting. De machine is voorzien van kubel en extrusieschroeven. De kanalen worden daarbij gevormd door een doorn direct achter de extrusieschroef die door het beton getrokken wordt. Door de reactiekracht van het beton op de extrusieschroef wordt de extruder voortbewogen met een snelheid van ca 1,5 m/min.”

Snel drogen
Na de brand die zich vorig jaar voordeed, dienden de bestaande vloerplaatbanen te worden vervangen. Haast was geboden, want iedere dag stilstand betekent meer omzetverlies. De RuwBouw Groep zocht daarom contact met Hendriks precon, dat eerder ook al stalen banen leverde. Peter Snetselaar: “Die ervaringen waren positief, dus de stap naar Hendriks precon was snel gezet. In nauwe samenwerking tussen De RuwBouw Groep en Hendriks kon, ondanks de krappe planning, alles op tijd worden gerealiseerd.”

De door Hendriks precon geleverde vloerplaatbaan heeft een totale lengte van 148 meter en is opgebouwd uit baandelen van 15 m. Voor een optimale verwerking en fraai eindresultaat, hebben de banen een zeer hoge vlakheid. De banen worden aan de onderzijde verwarmd.

“De banen worden, voordat ze aan de ondergrond verankerd worden, eerst opgewarmd tot ca 80 graden Celsius. Na de verankering kunnen de banen afkoelen en ligt de baan als een snaar gespannen. Doordat de baan verankerd is bij 80 graden Celsius zal de baan gedurende het normale verwarmingsproces niet meer bewegen tijdens opwarmen en afkoelen. Na het aanbrengen van de voorspanstrengen en storten van het beton, wordt de baan opgewarmd tot circa 55 graden Celsius om het uithardingsproces van het beton te versnellen”, aldus Peter Snetselaar. “Dankzij de baanverwarming zijn we daarbij in staat de uithardingstijd van het beton belangrijk te verkorten. Waar normaal gesproken 10 uur nodig is om het beton uit te laten harden, kunnen we nu met vijf uur volstaan.”

Terug naar overzicht