Hendriks precon levert slimme mal voor nieuwe fabriek IJB GroepAchtvoudige mal voor uitbreiding productiecapaciteit

In de wereld van heipalen is de IJB Groep een klinkende naam. Al bijna zestig jaar is het bedrijf op dit gebied toonaangevend. Vorig jaar opende de IJB Groep naast de bestaande fabriek in Lemmer een nieuwe productielocatie in Lelystad. Daarmee speelt de funderingsspecialist in op de toenemende vraag naar heipalen en just-in-time leveringen. Hendriks precon leverde voor de productie van de voorgespannen heipalen een achtvoudige mal.

Het ontwerpen en produceren van voorgespannen prefab heipalen is één van de kernactiviteiten van de IJB Groep. Vanuit de nieuwe productielocatie in Lelystad kunnen klanten in de Randstad sneller en beter worden bediend. Door vanuit twee locaties te werken, kan niet alleen slimmer en efficiënter worden geproduceerd, maar kan ook het totale aantal transportbewegingen worden gereduceerd. Een mooie opstap naar de duurzame ambities van de IJB Groep. Over de nieuwe locatie vertelt Pierre Hoekstra van de IJB Groep: “Lelystad is niet alleen een productielocatie maar ook een proeftuin waar de nieuwste ontwikkelingen het licht zien. Als het daarbij op nieuwe systemen aankomt, dan maken we het liefst gebruik van een vertrouwde en bewezen partner. Zo’n partner is Hendriks precon voor ons als het om mallenbouw gaat.”

Achtvoudige mal

In aanloop naar de nieuwbouw benaderde de IJB Groep Hendriks precon met de vraag wat zij zouden kunnen betekenen voor de productie van voorgespannen heipalen van 290 x 290 mm en een maximale lengte van 25 meter. “Hendriks precon stelde een achtvoudige mal voor met een lengte van 75 meter. Deze lengte kan met behulp van kopschotten in vakken tot 25 meter worden verdeeld. Naast de mal zijn rails voorzien waarover alle bijbehorende apparatuur heen en weer kan rijden. Het storten zelf wordt vanaf de bovenkant gedaan. Tot acht heipalen kunnen zo in één keer worden gestort en opgenomen.”

Slim ontkistingssysteem

Een snelle en efficiënte productie kan niet los worden gezien van de uiteindelijke ontkisting. Pierre Hoekstra hierover: “In samenwerking met Hendriks precon hebben we een nieuw ontkistingssysteem ontwikkeld. Op ingenieuze wijze laten we de stalen heipalen-mal opbollen waarbij we de stalen mal vanaf de onderzijde met lucht opdrukken. Met het bollen van de mal kunnen de heipalen op eenvoudige manier worden gelost. Een even slimme als efficiënte oplossing.”

Met de nieuwe mal heeft de IJB Groep vooralsnog de eerste stap naar verdere uitbreiding gezet. “De markt groeit en de productie van woningen zal de komende jaren onverminderd door blijven gaan”, aldus Pierre Hoekstra. “Ik verwacht dat de komende twee jaar de productie gestaag blijft groeien”.

Terug naar overzicht