Hendriks precon levert precisie-mal voor Alfen transformatorstationsTransformator- en mallenspecialist combineren krachten

In een wereld die volop bezig is met de energietransitie, spelen transformatorstations een grote rol. Nu het gas een steeds geringere rol gaat spelen, neemt het belang van elektriciteit toe. De vele transformatorstations die verspreid over wijken en industrieterreinen staan opgesteld, zijn vitale elementen in de keten van energieproducent naar -gebruiker. Alfen is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd op dit terrein. Voor de productie van de prefab transformatorstations maakt het bedrijf gebruik van mallen. Recent werden hier drie nieuwe mallen van Hendriks precon aan toegevoegd.

Bijzondere uitdagingen

In de afgelopen jaren produceerde en leverde Alfen vele tienduizenden transformatorstation aan netbeheerders, (industriële) bedrijven en de tuinbouwsector. Dat langdurige succes is mede te danken aan de continue innovatie en het gebruik van de laatste technologie. Dat maakt Alfen transformatorstations geschikt voor alle situaties en type gebruikers. Als het daarbij om de constructie van de stations zelf gaat, vertrouwt het bedrijf al vele jaren op Hendriks precon, dat de mallen levert waarmee de betonnen stations worden gefabriceerd. Een recente uitbreiding betreft de mal voor een nieuw type compact station.

Martin Pieterson van Alfen hierover: “De nieuwe mal bracht de nodige uitdagingen met zich mee en vergde de nodige engineeringexpertise van Hendriks precon. De omvang van de transformatorstations die met deze mal worden gemaakt is bescheiden. Maar tegelijkertijd wordt aan de binnenzijde een hoge mate van flexibiliteit verlangd omdat de binnenruimte is opgedeeld in drie ruimten die in verschillende configuraties mogelijk zijn. Deze uitdagingen zijn we samen met Hendriks precon aangegaan. We werken al vele jaren met ze samen en waren dan ook de voor de hand liggende partner voor dit project.”

Monoliet geheel van binnen- en buitenwanden

De mal staat iets verhoogd van de vloer en bestaat daarbij uit een kern met verrijdbare buitenwanden. ”Het transformatorstation is aan de buitenzijde uitgevoerd met verticale cannelures. Naast een fraaie esthetiek passen de cannelures ook binnen het anti-aanplakbeleid van veel bedrijven en gemeenten”, aldus Martin Pieterson.

Opmerkelijk is de uitvoering van het binnendeel dat drie afzonderlijke ruimtes omvat, zodat transformator en laag- en middenspanningsapparatuur van elkaar zijn gescheiden. Toch worden de binnen- en buitenwanden van het transformatorstation als monoliet geproduceerd. “Hiertoe bestaat de kern van de mal uit drie delen die gevormd worden door inkassingen. Door het plaatsen van stalen sparingen zijn zo verschillende uitvoeringen van het stations met één mal te produceren.”

Complexe hydrauliek op compact formaat

Omdat de kern en buitenwanden iets verhoogd staan opgesteld, kan de kern met hydraulische cilinders aan de onderzijde naar beneden worden bewogen. “Alle drie de kerndelen kunnen daarbij afzonderlijk van elkaar naar beneden worden gelost alvorens het station in zijn geheel naar boven wordt afgedrukt. Speciale luchtopeningen in de kern voorkomen daarbij dat er vacuüm ontstaat.” De combinatie van drie afzonderlijke hydrauliek-units voor de binnenkern op een bescheiden oppervlak, stelde bijzondere eisen aan de inventiviteit van Hendriks precon. “Eén van de binnenkisten kan ook nog eens schuin worden weggereden om de kern goed toegankelijk te maken voor reiniging, onderhoud en het aanbrengen van instortdelen.”

Martin Pieterson vervolgt: “De buitenwanden van de mal staan op wielen, zodat deze met hydraulische cilinders open- en dicht kunnen worden gereden. Alle wanden zijn voorzien van een as die bij het dichtrijden door de haaks daarop staande wand steekt. Het buitenschot wordt vervolgens automatisch vastgezet met behulp van hydraulische spieën waarvan er in totaal 12 op de mal aanwezig zijn. Dit bespaard ons veel arbeid. Omdat de buitenwanden aan alle vier de zijden voorzien zijn van een werkplatform, kunnen de stortwerkzaamheden op een veilige en betrouwbare manier worden uitgevoerd.” Het dak wordt als los element met het station meegeleverd. Alle stations worden volledig ingericht in het veld geplaatst, maar door de losse dakuitvoering kan een onderdeel in voorkomende gevallen in het veld worden uitgewisseld via het dak.

Hoge mate van precisie

Als hij gevraagd wordt naar de samenwerking met Hendriks precon, antwoordt Martin Pieterson enthousiast: “Werken met Hendriks precon bevalt goed. Om deze mallen goed te laten werken, zijn een hoge mate van precisie en veel engineeringexpertise nodig. Dat beheerst Hendriks precon als geen ander. Ook nu weer wisten ze een fraaie oplossing te ontwikkelen om de grote hoeveelheid hydrauliek die nodig is om de kern te kunnen lossen, toch in de kerndelen onder te brengen. Een stevige uitdaging en een prestatie van formaat.”

Terug naar overzicht