Hendriks precon levert mallen voor productie van cabines

Microgrids, Nul-op-de-Meter en een groeiende belangstelling voor duurzame energie – het maakt in één keer duidelijk dat de elektriciteitsmarkt een ongekende ontwikkeling doormaakt. Deze ‘elektrificatie’ stelt andere eisen aan de infrastructuur. De betonnen behuizingen voor middenspanningscabines van producent CDC – Cabines de Ciney vormen daarin het kloppende hart. Voor de uitbreiding van de gestandaardiseerde productie van de prefabbehuizingen leverde Hendriks precon een nieuw ontwikkelde productielijn.

De betonnen prefabbehuizingen worden uiteraard niet alleen ingezet in de elektriciteitsmarkt, maar ook voor allerhande technische omgevingen waaronder IT-toepassingen, sanitaire voorzieningen op parkeerplaatsen, water- en gasdistributie en opslag worden de cabines toegepast. Klein of groot, eenvoudig of complex, Cabines de Ciney (CDC) zorgt voor de juiste betoncabine.

Mechanisering productie
Die grote veelzijdigheid is te danken aan de flexibiliteit van het productieproces – flexibiliteit die het gevolg is van consequente en steeds verder doorgevoerde mechanisering. Een uitstekend voorbeeld daarvan zijn de nieuwe mallen die Hendriks precon speciaal voor CDC ontwikkelde, produceerde en leverde. In de nieuwe mallen kunnen meerdere grote monobloc prefabcabines gelijktijdig worden geproduceerd.

De mallen zijn geschikt voor het gelijktijdig storten van kelders onder de cabines dan wel -als de afmetingen of het gewicht te groot worden- deze separaat te storten. De mallen zijn bovendien zodanig ontworpen dat centeringen door de betonwand overbodig zijn. Dat zorgt niet alleen voor een vermindering van het aantal manuren maar ook voor een kwaliteitsverbetering van het product.

Maatwerk mallen van Hendriks precon
De basis van de nieuwe mallen wordt gevormd door een stalen bekistingstafel die in de fabriekshal van CDC in Achêne is opgesteld. De tafel heeft een afmeting van 32.000 x 7.500 mm. De tafel is voorzien van achterwand met een hoogte van 3.600 mm die tijdens de productie blijft zitten. De buitenste zijwanden zijn in de lengterichting van de tafel beweegbaar. De verplaatsing van de panelen vindt plaats met behulp van een mechanisch systeem.

De binnenkisten van de nieuwe mallen zijn hydraulisch krimpend uitgevoerd. Na het storten van de bodem worden de binnenkisten erop geplaatst. Hierbij worden de hoeken vergrendeld met een spie. Als het gestorte beton vervolgens is uitgehard, worden de hydraulisch aangedreven spieën uit de hoeken van de kist verwijderd en krimpt deze automatisch. Deze kan vervolgens uit de cabine worden gehesen.

Er kunnen gelijktijdig tot max. drie cabines worden geproduceerd. De lengte, breedte en hoogte van de cabines kunnen daarbij variëren van 3.000 – 12.000 mm, respectievelijk 2.500 – 4.500 mm en 2.500 – 3.500 mm, telkens variabel per stap van 500mm.

Voor de bediening en voor de veiligheid van medewerkers zijn de bekistingen geleverd met stalen loop- en stortbordessen.

Terug naar overzicht