Hendriks precon levert mallen voor brugliggers metro CaïroWaarmaken wat de klant belooft

Met een inwoneraantal dat groter is dan dat van Nederland, is Caïro de grootste stad van Afrika. Het metrostelsel van de stad vervult een belangrijk functie bij het vervoer van inwoners en het toegankelijk houden van de stad. Aan de uitbreiding van het metrostelsel wordt momenteel hard gewerkt: een nieuwe lijn moet de hele regio groot-Caïro bereikbaar maken. Via opdrachtgever Spanbeton BV te Koudekerk aan den Rijn mag Hendriks precon hieraan bijdragen met mallen voor voorgespannen brugliggers.

Spanbeton is bij de uitbreiding van het metrostelsel betrokken via de Franse moedermaatschappij Consolis en het Egyptische zusterbedrijf ECPC. Deze laatste was al bij de ondergrondse uitbreiding betrokken voor levering van tunnelsegmenten en rioolbuizen. Ook voor het bovengrondse deel van de metro-uitbreiding werd het bedrijf benaderd; nu voor levering van circa 850 voorgespannen brugliggers. Met bijna 70 jaar ervaring in de civiele prefab-sector bleek Spanbeton dé partner voor dit project. Bij de uitwerking hiervan werd nauw samengewerkt met de Egyptische overheid én Hendriks precon.

Waarmaken wat wij beloven
Manager Supply Chain Rob Teirlinck van Spanbeton hierover: “Hendriks precon is één van onze key-leveranciers. Zo’n partner is van nog grotere waarde wanneer het werk elders in de wereld moet plaatsvinden. Dan wil je verzekerd zijn van een partij die waarmaakt wat wij beloven. Zo kennen wij Hendriks precon. Bovendien voelen ze zich nauw betrokken bij het resultaat. Hendriks precon is niet alleen aanwezig op het moment dat de eerste oplevering plaatsvindt maar ook wanneer er voor het eerst wordt geïnstalleerd.”

Vier brugsecties in één productiecyclus
Over de brugliggers vertelt Supply Chain Manager Teirlinck: “Het gaat om 850 voorgespannen brugliggers die een gemiddelde lengte van 30 meter hebben. Vier van dergelijke liggers vormen samen een brugsectie waar de metro bovengronds over komt te rijden. Voor de brugliggers ontwikkelde Hendriks precon 2 mallen: één met een lengte van 60 m en hoogte van 1400 mm en één mal met een lengte van 60 m die in hoogte kan variëren van 1400 tot 2000 mm. De mallen worden gevormd door een bodem en twee vaste buitenschotten; de binnenkist is “krimpbaar” zodat het ontkisten zonder problemen verloopt. Met de twee mallen kunnen vier brugsecties in één keer worden geproduceerd.”

De ontwikkeling van dergelijke mallen voor brugliggers is een specialisme van Hendriks precon, dat daarbij altijd nauw samenwerkt met de opdrachtgever. De mal werd in Veenendaal in delen in elkaar gezet en op locatie in Caïro door medewerkers van Hendriks precon gemonteerd. Dat was ook het moment waarop de stalen loop- en stortbordessen zijn gemonteerd zodat de veiligheid van medewerkers altijd is gegarandeerd. Supply Chain Manager Teirlinck: “Dat is één van de voordelen van het werken met Hendriks precon: het bedrijf staat altijd klaar als je ze nodig hebt én je weet precies wat je krijgt: van een goede prijs/kwaliteitverhouding tot een uitstekende naservice.”

Terug naar overzicht