Hendriks precon levert mallen voor tribune-elementen Haitsma BetonScoren met prefab elementen

Nu de wereldkampioenschappen voetbal weer voorbij zijn, wordt het hoog tijd om de aandacht te richten op het Nederlandse clubvoetbal. Veilige en comfortabele tribunes zijn daarbij belangrijk. Voor de productie van het nieuw te bouwen stadion van Cambuur maakt Haitsma Beton gebruik van tribunemallen van Hendriks precon.

In de afgelopen decennia hebben vele Nederlandse voetbalclubs nieuwe stadions gekregen waarvan de meeste zijn opgebouwd met 3-treden-tribune-elementen. Startpunt voor de ontwikkeling van de unieke mallen voor deze elementen is het Willem II stadium in Tilburg geweest. Samen met Haitsma Beton heeft Hendriks precon een systeem ontwikkeld waarmee de complexe gevormde elementen verticaal worden gestort om luchtinsluiting te voorkomen en horizontaal worden ontkist.

Klantwensen centraal

Niet alleen SC Cambuur gaat gebruik maken van de prefab tribune-elementen die door Haitsma Beton worden geleverd. Ook in de Johan Cruyff Arena en de stadions van Willem II, Roda JC, FC Groningen, Vitesse, Borussia Dortmund en vele andere komen we de tribune-elementen tegen. En ook de tribunes van tal van amateurclubs zijn opgebouwd uit tribune-elementen van Haitsma Beton. Wat de tribunes van Haitsma zo interessant maakt is de manier waarop die tot stand komen. Jasper Doornbos van Haitsma Beton hierover: “Vanaf het eerste gesprek tot en met de oplevering van de tribune staan de wensen van de klant centraal. Wij willen toegevoegde waarde leveren voor onze klanten en lopen dan ook vanaf het voortraject hand in hand met ze mee. Door goed mee te denken en efficiënt te werken, zijn wij voor veel bouwers van stadions een betrouwbare partner.”

Betrouwbare levering

Die betrouwbaarheid wordt mede bepaald door de partijen waar Haitsma Beton weer mee samenwerkt. “Hendriks precon heeft daarbij bewezen over veel kennis en ervaring te beschikken. Bovendien weten we ons met Hendriks precon verzekerd van een partner die afspraken nakomt en betrouwbaar en op tijd levert. En dat is belangrijk want alles staat of valt met het tijdig kunnen storten van de prefab-elementen. Dat is bij complexe constructies als een mal niet altijd een vanzelfsprekendheid en toch komen ze iedere keer weer hun belofte na.”

Ingenieuze oplossing

Wie de tribunemal ziet, zal al snel beseffen dat de constructie ingenieus is. Met de tribunemal voor het stadion van SC Cambuur wordt in één stort een element met drie treden gemaakt. “Voor grotere stadions zijn de 3-treden-elementen vaak het meest interessant alhoewel we ook elementen met 1 trede leveren”, aldus Jasper Doornbos. “Voor het Cambuur-stadion hebben we samen met onze opdrachtgever Van Wijnen gezocht naar de slimste en meest efficiënte manier om het ontwerp van de architect in te vullen. In het ontwerp is daarbij ook de hele onderbouw van de tribunes meegenomen.”

Veilig werken

De mal voor tribune-elementen is een slimme constructie die hydraulisch gekanteld en geopend kan worden. Om verschillende lengten mogelijk te maken, kan de mal worden voorzien van kopschotten. Bovendien kunnen met de mal zowel 2- als 3-treden-elementen worden vervaardigd. “Met de 3 mallen produceren we op deze manier 15 tribune-elementen per week”, aldus Jasper Doornbos. “Omdat de mal voor het ontkisten hydraulisch wordt gekanteld, is er in het ontwerp veel aandacht geweest voor veiligheid. Daarom is de mal onder meer voorzien van een werkbordes vanwaar veilig en zonder beknellingsgevaar kan worden gewerkt.”

Terug naar overzicht