Hendriks precon bouwt mee aan uitbreiding 380 kV hoogspanningsnetBekisting voor poeren van hoogspanningsmasten

Met een veranderend energielandschap zijn uitbreidingen op het hoogspanningsnet geen zeldzaamheid meer. Zo wordt er in het Noorden van Nederland een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding gebouwd met hoogspanningsmasten van het type wintrack. Voor de funderingspoeren levert Hendriks precon ronde bekistingen in verschillende diameters en hoogten.

Uitbreiding hoogspanningsnet

Het elektriciteitsnetwerk ondergaat op verschillende locaties in Nederland veranderingen. Zo ook in de Eemshaven waar veel (duurzame) elektriciteit wordt opgewekt en binnenkomt. Hier staan meerdere energiecentrales, de kabel met Noorwegen en Denemarken en huidige en toekomstige zon- en windparken zijn of worden aangesloten. En dit moet allemaal het Nederlandse hoogspanningsnet op. Het vergoten van de transportcapaciteit is daarom noodzakelijk.

Het hoogspanningsnet wordt in Nederland beheerd door TenneT. Het bedrijf, dat ook grote delen van Duitsland bedient, transporteert elektriciteit op 110 kV en hoger. Voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in het Noorden, en dan met name de 380 kV-hoogspanningsverbinding Eemshaven-Vierverlaten, gunde TenneT de civiele werkzaamheden voor de aanleg aan BAM Infra Nederland en aan een consortium van Mobilis en Strukton Civiel. Beide partijen schakelden Hendriks precon in voor de poerbekisting van de vele nieuwe Wintrackmasten die deel uitmaken van de opdracht.

Complete levering

De poeren voor de hoogspanningsmasten hebben verschillende diameters en hoogten. Romke Wielstra van BAM Infra Nederland hierover: “De bekistingen zijn geleverd als twee sets. Eén heeft een hoogte van 1,75 m en een diameter die kan worden ingesteld tussen de 8 en 10 meter. De diameter van de tweede set is met stappen van 1 meter variabel in te stellen tussen 13 en 16 meter. De hoogte hiervan bedraagt 3 meter. Iedere mal bestaat uit 8 segmenten. De oplossing die Hendriks precon biedt, is bovendien volledig circulair: een mal die we nog van één van onze vorige projecten hadden, is door het bedrijf opgehoogd van 1,5 meter naar 3 meter. Zo kan deze nu ook in dit project worden ingezet. Uit oogpunt van veiligheid zijn de mallen voorzien van beveiligingshekwerk, inclusief geïntegreerde (kooi)ladder. En om de delen van de ene naar de andere mastfundering eenvoudig te kunnen transporteren, maken we gebruik van een speciaal door Hendriks precon ontwikkeld transportframe.”

Duurzame oplossing

Ook het consortium van Mobilis en Strukton Civiel maakt gebruik van de mallen. Hylke Hesselius van Mobilis hierover: “De mallen voor de mastpoeren gaan we zo’n anderhalf jaar intensief gebruiken. Daar is duurzame oplossing voor nodig die meer dan honderd keer kan worden ingezet. Dat is met deze mallen absoluut mogelijk. De mallen werken bovendien zeer eenvoudig waardoor met een minimale inspanning de fundering kan worden opgebouwd. De delen worden eenvoudig aan elkaar gemonteerd met enkele hoogwaardige pasbouten. Schoren of centeringen zijn daarmee niet nodig; de bekisting wordt eenvoudig om de gevlochten wapening geplaatst waarna direct kan worden gestort. Met de magnetische vellinglatten kunnen we aangeven tot welke hoogte moet worden gestort. De transportbokken die we daarnaast gebruiken, zorgen niet alleen voor een eenvoudig transport van de ene naar de andere locatie, maar garanderen ook dat de delen netjes en schoon blijven gedurende de gebruiksperiode. Kortom, een complete oplossing waar we goed mee kunnen werken. Het is voor ons de eerste keer dat we met Hendriks precon werken en bevalt op prima!”

Terug naar overzicht