Hendriks precon bekisting voor pijlers fly-over De Groene BoogPuzzelen met pijlerbekisting

De Groene Boog, een consortium van  Besix, Dura Vermeer, Van Oord, John Laing, Rebel en TBI, ontwerpt en bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat een nieuwe ring in Rotterdam-Noord. Ter hoogte van het Terbregseplein wordt daarbij een fly-over gemaakt waarna de weg een paar honderd meter verder in een half verdiepte tunnel onder de Rotte doorgaat. Voor de fly-over ontwikkelde en leverde Hendriks precon een pijlerbekisting. Hendriks tekende ook voor de tunnelbekisting die voor de verdiepte tunnel wordt gebruikt.

Wie regelmatig op pad is of naar de fileberichten luistert, zal ongetwijfeld bekend zijn met het Terbregseplein dat één van de drukste verkeersknooppunten van Nederland is. Bijna dagelijks staat er file op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein. Omdat weggebruikers die files proberen te omzeilen, slibben ook lokale wegen dicht. Om de bereikbaarheid van Rotterdam en de leefbaarheid voor omwonenden rond de A13 en A20 te verbeteren, wordt een rechtstreekse verbinding tussen beide snelwegen gemaakt.

Deze Groene Boog loopt als een ring om Rotterdam Noord.  In het project worden de nieuwste inzichten op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid in de praktijk gebracht. De weg wordt zo optimaal mogelijk ingepast in het landschap en zal energieneutraal zijn. Geluidoverlast wordt zoveel mogelijk voorkomen door het gebruik van extra geluiddempend asfalt.

Incremental Launching Method

Als onderdeel van De Groene Boog wordt ter hoogte van Terbregseplein een fly-over gerealiseerd, waarvan het wegdek als een soort voorbouwconstructie, zonder het verkeer te hinderen, over de bestaande infrastructuur wordt geschoven. Het is voor het eerst dat deze Incremental Launching Method in Nederland wordt toegepast. De totale lengte waarover het wegdek wordt geschoven bedraagt 400 meter per rijrichting.  Voor de benodigde ondersteuning van het wegdek zorgen 20 pijlers.

Puzzelen met pijlerbekisting

Voor de pijlers ontwikkelde, engineerde en leverde Hendriks precon in nauwe samenwerking met De Groene Boog een bekisting. André Boeren, hoofduitvoerder van De Groene Boog hierover: “Met de bekisting kunnen pijlers van verschillende lengten worden gestort. De pijlerhoogte varieert van 8,50 tot 13,40 meter.” De bekisting wordt aan een op een betonnen plaat bevestigde vakwerkconstructie gemonteerd en aan alle zijden gesteund door schoren.

“De pijlers zijn voorzien van een trapeziumvormig profiel dat is de bekisting wordt gebout”, aldus André Boeren. “De architect wilde dat het profiel exact 10 cm onder de bovenrand zou eindigen. Omdat de pijlers bovendien verschillende hoogten hebben, maken we gebruik van meerdere trapeziumvormige profielen met uiteenlopende lengten. Iedere twee weken kunnen we zo de ene pijler ontkisten en de andere wapenen en bekisten.”

Terug naar overzicht