Automatisering van productie Gevelklaar gevelelementen door Hendriks precon“Fraai staaltje samenwerking en engineering”

Gevelklaar. Dat is het concept van Spaansen dat zijn naam eer aan doet: compleet afgewerkte gevels die onder geconditioneerde omstandigheden worden geproduceerd en garant staan voor een hoge betrouwbaarheid en lange levensduur. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van een carrouselsysteem dat Hendriks precon in nauwe samenwerking met Spaansen en de robotleverancier ontwikkelde. “Een knap staaltje samenwerking waar wij zeer tevreden over zijn”, aldus directeur Ab Knook van Spaansen.

Gevelklaar: fraai concept voor gevelelementen

Gevelklaar is het resultaat van een rijke historie in prefab gevelbouw. Een historie die begint met prefab betonnen casco-elementen. “Een aantal jaren geleden hebben we bewust een keuze gemaakt om meer toegevoegde waarde te gaan leveren”, aldus Ab Knook. “De oplossing daarvoor werd gevonden in gevelelementen die het bestaande betoncasco, inclusief instortvoorzieningen voor elektra- en waterleidingen als basis hebben. Die elementen werden verrijkt met kozijnen, isolatie en keramische steenstrips.”

Nieuwe fabriek

Voor de productie van deze Gevelklaar-elementen werd een compleet nieuwe fabriek ontwikkeld. Al snel viel de keuze op Hendriks precon voor automatisering van het productieproces. “In 2016 deden we een project met Henriks precon om onze productie te verhogen en niet veel later waren ze ook betrokken bij de uitbreiding van een productiehal”, aldus Ab Krook. “De keuze was dan ook snel gemaakt. Samen met Hendriks precon en de leveranciers van de robots en de apparatuur voor verwerking van de isolatieplaten, vormden we een team dat de volledige automatisering van het productieproces voor haar rekening nam. Een slimme engineering en strakke coördinatie zorgden ervoor dat alles op tijd en volgens onze wensen werd opgeleverd. Een heus kunststukje!”

Volledig geautomatiseerd produceren

Wie de productiehal instapt, zal al snel beseffen dat die uitspraak niet overdreven is. Het productieproces oogt als een strak georganiseerde en soepel lopende machine. De betonnen elementen die op A-bokken de Gevelklaar-fabriek inkomen, worden met een bovenloopkraan op een kantelframe van Hendriks precon geplaatst. Op het frame is ruimte voor twee grote gevelelementen die in horizontale positie worden gekanteld. Vervolgens begint een geraffineerd spel van verplaatsing in langs-, dwars- én verticale richting. Het transport van de elementen in langs- en dwarsrichting verloopt via een elektrisch aangedreven langsgeleiding. “De kunst zit ‘m in de hoge eisen die wij aan de verplaatsing in x-, y- en z-richting stelden”, aldus Ab Krook. “Daarvoor hanteerden wij een nauwkeurigheid van ±1 mm!”

Snelheid en nauwkeurigheid

Het hoogtepunt van nauwkeurig en snelheid is duidelijk zichtbaar op het punt waar de robots in beeld komen. De isolatieplaten zijn dan volledig geautomatiseerd voorzien van lijmrillen. In de volgende productiefase worden de gevelelementen door robotarmen voorzien van steenstrips. Hiertoe wordt de tafel met gevelelement hydraulisch omhoog gedrukt en met klemblokken vastgezet. Wat het zo interessant maakt, is de hoge snelheid waarmee het 25 ton wegende element vervolgens weer wordt verplaatst om de capaciteit van de robots zo goed mogelijk te benutten. De robot heeft een bereik van 60 cm; zijn de steenstrips geplakt dan moet de tafel met gevelelement zo snel mogelijk worden verplaatst. In totaal neemt de verplaatsing niet meer dan 6 seconden in beslag, inclusief het hydraulisch omhoog en omlaag bewegen van de gevelelementen.

Totaaloplossing

Om aan de vereiste tolerantie van 1 mm te kunnen voldoen is de aandrijving van de langsgeleiding voorzien van servomotor en frequentieregelaar om de snelheid snel op te kunnen voeren en geleidelijk af te kunnen toeren, maar ook om exact de locatie van de te transporteren tafel te kunnen garanderen. De bijbehorende besturing en slimme bediening met touchscreens werd eveneens door Hendriks precon geleverd. Daarnaast engineerde en leverde Hendriks precon ook alle veiligheidsvoorzieningen rondom de carrousel. Voorbeelden daarvan zijn de praktische veiligheidshekken en lichtschermen, bordessen en machineveiligheid maar ook adviezen naar aanleiding van risicoanalyses en werken met veilige zones.

Ab Knook is terecht trots op het resultaat: “In Nederland zijn wij op dit moment de enige die dit zo doen. Onze elementen hebben een hoge isolatiewaarde en zorgen voor een zeer schone bouwplaats. Je kunt met een gerust hart zeggen, dat de toepassing hiervan een enorme impact heeft op de duurzaamheid. Het is mooi om te zien dat we dat met leveranciers zoals Hendriks precon hebben bereikt. Een fijne partij om mee samen te werken en een kunststukje in engineering en techniek.”

Terug naar overzicht