Alfen Diabolo - iconisch compact transformatorstationBetonexpertise en bekistingsknowhow smelten samen in transformatorstation

Een rondwandeling door een willekeurige Nederlandse gemeente is al voldoende om met de compacte transformatorstations van Alfen kennis te maken. Overal in het straatbeeld – in binnen- én buitenland – komen we ze tegen. Voor de productie van de betonnen kast vertrouwt toeleverancier Voorbij Prefab op de maltechniek van Hendriks precon.

Alfen transformatorstations
Wie transformatorstations zegt, kan niet om Alfen heen. Als specialist in prefab transformatorstations werkt het bedrijf continu aan technologische vernieuwing en innovatieve oplossingen. Alfen transformatorstations vormen de verbindende schakel in het elektriciteitsnet en zijn leverbaar in vele uitvoeringen voor alle mogelijke situaties en type gebruikers. Netbeheerders, industriële bedrijven en de tuinbouwsector zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Uit het brede programma compacte transformatorstation springt de Diabolo in het oog. Hierin kunnen verliesarme of gebruikte transformatoren worden toegepast in de vermogensreeks tot en met 2500 kVA. Kenmerkend is het modulaire opbouwsysteem waarmee voor een variëteit aan toepassingen alle denkbare specificaties mogelijk zijn.

De Alfen Diabolo wordt als één geheel uit beton gegoten waarbij de zijkanten voorzien zijn van cannelures. Aalt Neijmeijer van Alfen hierover: “Net als de andere transformatorstations wordt ook het betonnen huis van dit station vervaardigd door onze vaste partner Voorbij Prefab. Daarbij wordt intensief samengewerkt met Hendriks precon om een hoge kwaliteit te kunnen waarborgen.”

Strenge eisen
De eisen die aan de transformatorstations worden gesteld, zijn streng. Zo moet het ontwerp een maximale veiligheid garanderen. Tegelijkertijd wordt er esthetisch veel verlangd. Earl Kemp van Voorbij Prefab hierover: “De transformatorstations zijn zichtelementen in het straatbeeld. De afwerking moet kwalitatief dan ook meer dan uitstekend zijn. Dat zorgt met name op de hoeken en rondom de cannelures op de zichtbare kanten van de stations voor de nodige uitdagingen. Daarbij werken we nauw samen met Hendriks precon.”

Nauwe samenwerking
Bij de productie van de transformatorstations maakt Voorbij Prefab gebruik van mallen van Hendriks precon. Aalt Neijmeijer hierover: “Hendriks precon is sterk in het bedenken van oplossingen om slim en efficiënt te ontkisten. Daarom doen we het ontwerp van de transformatorstations altijd samen met Hendriks precon. Voorbij Prefab schuift daar ook bij aan zodat we vanuit verschillende disciplines het ontwerp kunnen invullen en finetunen.” Earl Kemp vult aan: “De winst zit ‘m erin door al in een vroeg stadium mee te denken en de vertaalslag te maken naar de productie. Bij de inrichting van het productieproces voor transformatorstation is het altijd de kunst om een mal te ontwikkelen waar de betonnen constructie ook netjes uitkomt. In een goed ontwerp smelt onze kennis van betontechnologie samen met Hendriks precon’s expertise van maltechniek.”

Hydraulisch ontkisten
De Diabolo wordt in verschillende uitvoeringen geleverd waarbij voor elk type een mal beschikbaar is. “Daarbinnen zijn aanpassingen mogelijk”, aldus Earl Kemp. “Daarbij valt te denken aan sparingen, afschuiningen en andere klantspecifieke aanpassingen.” Voor het lossen van de stations wordt de bekisting hydraulisch geopend. “Het hydraulische systeem zorgt ervoor dat de hoekstukken en alle andere kritieke punten gelijkmatig vrijkomen en beschadigingen worden voorkomen.”

Terug naar overzicht