50 meter lange voorspanbanen voor Geelen BetonHoog productietempo met oplossing Hendriks precon

Al sinds 1923 is Geelen Beton een klinkende naam in de betonindustrie. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in systeemvloeren en bouwelementen, Casco Wanden en Casco Vloeren en heeft vestigingen in het Limburgse Posterholt en Wanssum. Een onderdeel van het leveringsprogramma van Geelen Beton zijn de breedplaatvloeren die afhankelijk van de constructie een voorgespannen of een traditionele wapening krijgen. Voor de productie van de betonplaten leverde Hendriks precon recent meerdere banen, waaronder een voorspanbaan van 50 meter.

Eén verdieping per week

Over de keuze voor de banen vertelt Jan Cuppen van Geelen Beton: “We hebben opdracht gekregen om de vloerplaten voor de woontoren Zalmhaven in Rotterdam te leveren. Wekelijks wordt de nieuwbouw één verdieping hoger. Een stevig tempo dat ook door de breedplaatleverancier moet worden bijgehouden.” Het betreft voorgespannen vloerplaten waarvan wekelijks 8 ladingen worden afgeleverd. Iedere lading weegt zo’n 25 – 30 ton en wordt op locatie in één keer omhoog gehesen.

Voorgespannen breedplaatvloeren

“Aan de vloeren van de Zalmhaven hebben we ongeveer een jaar lang werk”, licht Jan Cuppen het project in Rotterdam toe. “Op de voorspanbanen van Hendriks precon maken we voorgespannen breedplaten met een breedte van 3,50 meter en een lengte van 9 meter. De voorspanbanen zelf bestaan uit malbodems met een breedte van 4,00 meter en een lengte van 50 meter. Aan de lange zijde bevindt zich een vaste rand van 100 mm hoog; de dikte van de breedplaatvloer. De andere zijde is voorzien van een klapschot waardoor de uitgeharde breedplaatvloer kan worden gelost. Aan de kopse kanten bevinden zich spanplaten waarin de 17 voorspandraden worden gelegd. Deze worden op spanning gebracht met behulp van vier cilinders die een spanvermogen hebben van zo’n 270 ton.”

Nadat de breedplaatvloeren zijn uitgehard, worden ze met 2 bovenloopkranen gelost en op een oplegger gelegd. Vervolgens worden ze in gebruiksvolgorde op een pallet gelegd, klaar voor transport naar Rotterdam.

Nauwe samenwerking

Voor de ontwikkeling van de voorspanbanen werkte Geelen Beton nauw samen met Hendriks precon. “Op basis van onze maatspecificaties en het gewenste aantal spandraden, voerde Hendriks precon alle berekeningen voor de spanbanken en de vloeren uit. Ook de verwarming die onder de banen is aangebracht om het beton sneller te kunnen uitharden, werd door Hendriks precon geëngineerd en geleverd. Het enige wat wij hoefden te doen, is het”, aldus Jan Cuppen.

Naast de twee banen waarvan 1 voorspan met een lengte van 50 meter, leverde Hendriks precon ook twee banen met een lengte van 30 meter. Jan Cuppen hierover: “Deze worden onder meer ingezet voor de productie van cascovloeren, waarin een neus is opgenomen. Op die manier kunnen alle installaties op de bouw later eenvoudig worden gekoppeld en weggewerkt.”

Terug naar overzicht